- Este la 7 kilometri de comuna Jurilovca, Județ Tulcea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare
Cetatea Orgamé – Argamum este cea mai veche cetate de pe teritoriul României actuale si se întinde pe 120 de hectare…
- Cod monument Istoric: TL-I-m-A-05808.01
- Datare: mijlocul secolului al VII-lea î. Hr.
- Trasee amenajate: da
Situl arheologic Orgamé – Argamum se află la 7 km est de satul Jurilovca, în punctul Dolojman, pe malul lacului Razim şi are o suprafaţă de aproape 120 de ha.
Cetatea a fost menţionată în izvoarele istorice încă din secolul al V-lea î.Hr., ea fiind ridicată la mijlocul secolului al VII-lea î. Hr. de către grecii din Asia Mică. A fost construită cu cel puţin o generaţie înaintea cetăţii Histria. Cetatea aceasta a fost prima localitate de pe teritoriul de astăzi al României, menţionată într-un izvor antic Hecateu din Milet. Locuirea grecească este urmată de cea romană (sec I-VI), când a fost numită Argamum.
Cercetările arheologice au început în 1926, au fost oprite în 1932, apoi reluate în 1965 şi continuate până în prezent. ele au permis scoaterea la suprafaţă a unor monumente importante şi aflarea istoriei cetăţii pentru cele peste 12 secole de viaţă. S-au găsit urme de locuire din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului, cel mai vechi mormânt grecesc din bazinul Mării Negre (mijlocul sec. VII î.Hr.), pretoriul, patru bazilici paleocreştine, locuinţe, străzi. În necropola tumultară a cetăţii greceşti au fost găsite 62 de morminte, realizate în plan circular şi asamblate în complexe familiale formate din 4 până la 10 elemente, desfăşurate pe o suprafaţă de cca. 15 m2. Mormintele erau de mai multe feluri:
-
Mormintele de incineraţie sunt cele mai multe şi implicau mai multe ritualuri.
-
Mormintele de inhumaţie descoperite sunt în număr de patru, fiind un aspect particular al necropolei greceşti.
-
Cenotaful, un grup restrâns de morminte, identificate în interiorul unor complexe familiale, de unde orice urmă de os lipseşte.
-
Mormântul heroon este cel mai mare tumul din aria necropolei, cu un diametru de 42 de m şi protejează un mormânt de incineraţie pe rug. De jur împrejurul rugului, s-au găsit amfore, ceramică greco-orientală, un vas lucrat cu mâna, vase din ceramică cenuşie ş.a.
Pe lângă peisajul unic arheologic, zona Capul Dolosman, unde se află cetatea Argamum, beneficiază de un peisaj de excepţie, fapt ce-i poate creşte atractivitatea turistică. Cândva punct pe rutele comerciale de odinioară care legau bazinul pontic de cel mediteranean, acum doar un loc izolat unde turistii pot ajunge cu greutate, acest loc extraordinar va intra în circuitul turistic odată cu realizarea unui drum asfaltat intre localitatea Jurilovca şi cetatea Argamum.
Basilica 4, descoperită integral, reprezintă o unicitate în tipologia basilicilor din Dobrogea, datorită prezenţei unei construcţii subterane speciale. Cu dimensiuni medii, basilica are trei zone principale: o navă de 8 m lungime şi 4.6 m lăţime, un atrium şi o amenajare subterană la 3 m sub pâmânt, cu lungimea de 11 m. Obiectele găsite aici datează între secolele IV – VI d.Hr.
Au fost găsite vestigii unice, precum monede folosite la schimb, vârfuri de săgeată confecţionate din bronz, delfinaşi olbieni, lingouri de bronz sub formă de mamifere marine. Alte obiecte găsite sunt amforele din centrele Milet, Lesbos, Chios, Thasos, Mende, Sinope, ceramica pictată cu figuri negre şi roşii, ceramica West Slope, ceramica cu firnis negru atică, ceramica cu angobă roşie, obiecte din metal precum fibule, inele din bronz, bijuterii din aur sau argint.
Cercetările de la Cetatea Orgamé – Argamum sunt în desfăşurare, fiind susţinute de Institutul de Arheologie Bucureşti şi Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea.
Date de contact: din Constanţa, există două variante: Ovidiu – Gura Dobrogei – Mihai Viteazu sau Mamaia – Corbu – Săcele Istria – Sinoie – Mihai Viteazu, apoi prin Baia – Babadag – Enisala (Heracleea). (120 km din Constanţa). Din parcare, mergi pe jos aproape o jumatate de oră spre cetate. |