De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că dacă credeţi în fantome, se spune că în această cetate s-ar afla spiritul blestemat al fiicei domnitorului Francisc Rakoczi, care aşteaptă să fie salvată!
- Este în Ardud, Județ Satu Mare
- Construit în jurul anului 1480
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autor: Bartolomeu Dragfi
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Situată în oraşul cu acelaşi nume, cetatea Ardud, are un istoric zbuciumat, ce se întinde pe o perioadă de peste 520 de ani. Îl are ca şi proprietar pe domnitorul Transilvaniei Bartolomeu Dragfi (1493-1499), un nepot de-al domnitorului moldovean Dragoş Vodă, care hotărăşte ridicarea unei cetăţi cu rol de apărare, ajungând să devină în timp una dintre cele mai puternice cetăţi seniorale din nordul Transilvaniei. A fost ridicată în jurul anului 1480 pe locul unei cetăţi dacice. Cetatea impresiona prin dimensiunea ei, având capacitatea de a adăposti 1.500 de luptători. Avea patru turnuri de apărare, care au funcţionat ca adăpost pentru soldaţi, în prezent, rămânân doar un singur turn şi ruinele cetăţii.
De-a lungul timpului, cetatea a avut mai mulţi proprietari, Ioan Sigismund, între anii 1565-1629, Rakoczi I, baronul Karoly, Zsegnei Berbala şi Mihai Apafi.
După aproximativ 3 secole, în jurul anului 1730, din cetatea ridicată de domnitorul Bartolomeu, mai rămân fundaţia şi pereţii, suficiente pentru ca Alexandru Karoly să ridice o nouă cetate din piatră. Starea de degradare a cetăţii a avansat după al doilea război mondial, materialele folosite la ridicarea cetăţii fiind furate de localnici cu scopul de a le utiliza în propriile construcţii. În timpul regimului comunist, unul din turnuri a fost folosit ca post de observaţie de către pompieri.
În jurul cetăţii au fost ţesute şi câteva legende. Una dintre acestea este legată de fiica principelui Francisc Rakoczi, care se îndrăgosteşte de un soldat al duşmanilor, ce profită de dragostea ei pentru a o convinge să-i divulge una dintre intrările secrete în cetate. În cele din urmă cetatea este atacată, iar tatăl fetei află de fapta acesteia şi o blesteamă, închizând-o şi în pivniţă. Se spune că uneori, noaptea târziu, se mai aud ţipetele fetei care aşteaptă un tânăr să dezlege blestemul, sărutând-o de trei ori. Unii bărbaţi ar fi încercat acest lucru, însă nu s-au mai întors.
Pe malul râului Ardud, în apropiere de cetate, se află un monument ridicat în memoria poetului maghiar Petofi Sandor, care în anul 1847 se căsătoreşte în capela cetăţii Ardud, cu fiica intendentului cetăţii, Julia Szendrei, cupolă care a fost salvată de la pieire, în prezent, aflându-se în capela Palatului Episcopal din Satu Mare.
Cetatea a trecut printr-un proces de restaurare, finanţat din fonduri europene, fiind amenajată spre vizitare.
Preț intrare | Orar de vizită |
Luni – Vineri: 8:00 – 16:00 | |
Date de contact: Ardud, judeţ Satu Mare. |
This entry was posted in Cetati si Castele