- Este în Arad
- Construit între 1763 – 1783
- Deschiss turiștilor numai cu anumite ocazii, fără taxă de vizitare.
Cetatea Aradului, de tip Vauban, este cel mai important monument istoric din vestul României…
- Ctitor/Autor: Imperiul Austro-Ungar
- Cod monument Istoric: AR-II-m-A-00475
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial, închis turiștilor
Cetatea Aradului a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, lucrările durând 20 de ani şi a fost executată de mii de deținuți. Ridicată pe malul stâng al Mureşului, la cererea împărătesei Maria Tereza, a fost una dintre cele mai impresionante fortificaţii militare ale timpurilor respective.
Cetatea a fost construită deoarece Imperiul Habsburgic tocmai ocupase Transilvania şi Banatul şi trebuia să-şi asigure domminaţia. Cancelaria de la Viena a făcut un plan strategic: o centură de cetăţi la graniţa imperiului, care cuprinde fortificaţiile de la Oradea, Timişoara şi Arad. Planul de la Arad, făcut de arhitectul Ferdinand Philipp Harsch, a fost aprobat chiar de împărăteasa Maria Tereza şi de fiul ei, Iosif al II-lea.
Construcţia a început în 1763. Proiectată de în stil Vauban-Tenaille, are formă de stea dublă cu șase colțuri, cu ziduri puternice de apărare, cazemate şi alte construcţii militare. Lucrările au durat 20 de ani, deoarece au fost întrerupte şi a lipsit forţa de muncă. În 1783, cetatea fiind terminată, Aradul şi-a ocupat poziţia de centru militaro-politic al dominaţiei austriece în zonă.
Cetatea adăposteşte peste 200 de ani de istorie. În timpul Revoluţiei de la 1784, cetatea a fost unul din centrele de acţiune a trupelor imperiale împotriva răsculaţilor. Aici au fost închiși Horea, Cloșca și Crișan, dar și prizonierii din armata franceză, între anii 1790 – 1815.
La Revoluţia de la 1848, garnizoana a bombardat orașul încontinuu, timp de nouă luni. În vara lui 1849, armata revoluționară maghiară a ocupat cetatea 46 de zile, dar a fost încercuită de armatele rusești și austriece. Tot atunci, revoluționarul pașoptist Eftimie Murgu a fost închis împreună cu alţi peste 500 de luptători ai armatei revoluționare între anii 1849 – 1857, majoritatea fiind condamnați la moarte. Cetatea Aradului a continuat sa fie închisoare pentru mulți prizonieri de război, printre care militari turci, luați prizonieri în 1881.
Între 1914-1918, s-a făcut o tabără care a adăpostit prizonieri din Bosnia și Herțegovina, în condiţii inumane, murind 4.317 dintre ei. În memoria lor există o placă comemorativă la poarta de intrate în cetate. Situaţia a ajuns la urechile lui Ştefan Cicio Pop, deputatul Partidului Național Român, într-o interpelare în parlamentul de la Budapesta, în 1917. În noiembrie 1918, cetatea a intrat în posesia trupelor franco-sârbe, iar din iulie 1919, a fost preluată de armata română. Până în 1918, Cetatea Aradului a fost una din cele mai mari închisori militare ale Imperiului austro-ungar.
Între cele două războaie mondiale, cetatea a devenit garnizoană, adăpostind regimentul 93 infanterie şi, după 1944, o unitate de tancuri sovietică, până în anul 1958. Apoi a fost înlocuită de un regiment românesc de tancuri. În prezent, în cetate se află Batalionul Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii, batalion înființat la 20 martie 1998 și devenit operațional din anul 1999.
Cetatea Aradului a fost constuită cu cărămidă arsă şi are, pe o circumferinbţă de 3.180 metri, bastioane de tip cavaler, care alternează cu cele detaşate. Bastioanele aveau un total de 296 ed guri de tragere.
Fortificaţia avea trei rânduri de cazemate subterane și mai multe rânduri de șanțuri, care puteau fi inundate cu apă din râu. Poarta principală și clădirile din interior au fost construite în stil baroc. În interiorul cetății există treci corpuri principale: Corpul comandamentului, Copril Gărzii, Biserica catolică. Aici au stat călugării franciscani, aflați sub patronajul sfântului Ioan de Capistrano, iar ultimii patru au plecat în 1861, când biserica a fost transformată în spital militar.
La sfârşitul lui 2010, Guvernul României a aprobat transferarea cetăţii din administratea Ministerului Apărării, în domeniul public al Municipiului Arad şi administrarea Consiliului Local Arad. Militarii din Cetate vor fi transferaţi. Cetatea este într-un proiect de restaurare şi modernizare, cu fonduri provenite din parteneriate public-private. La fainalul proiectului, cetatea va avea restaurante, hoteluri, cafenele, universităţi şi altele.
Cetatea se poate vizita doar cu ocazia „Porţilor deschise”.
Acces: Strada Eugen Popa, Arad.