- Este în apropiere de satul Almașu, Județul Sălaj
- Construită între anii 1247-1278 pe malul pârâului Lemnia Mare
- Deschisă turiștilor fără taxă de vizitare.
Cetatea Almaşului este una dintre cele mai vechi şi importante cetăţi din Transilvania…
- Cod monument Istoric: CV-I-s-A-13061
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: preferabil cu ajutorul unui ghid
Cetatea din Judeţul Sălaj a fost amintită pentru prima dată în anul 1370, când regele Ludovic cel Mare a donat-o magistrului Bebek György şi fiilor acestuia Imre şi Detre, respectiv nepoţilor György, László și Ferenc.
De-a lungul secolelor al XV-lea şi al XVI-lea, cetatea a fost supusă unor asedii cauzate de conflictele dintre nobilimea transilvăneană şi regele Ungariei. În timpul Războiului de 15 ani, generalul Basta a asediat cetatea şi i-a ucis locuitorii. Între anii 1545-1546, cetatea a trecut în proprietatea domnitorului Petru Rareş al Moldovei şi a fost refăcută abia în 1627 de către familia nobiliară Csaky. În 1662, a fost din nou asediată şi distrusă.
Ultimul mare asediu s-a produs în 1658 când a fost ocupată de tătarii veniţi din direcţia Clujului şi care se îndreptau spre Poarta Meseşană. Acest atac a transformat cetatea într-o ruină. Rămăşiţele fortificației sunt considerate, în prezent, monument istoric de interes naţional.
Conform investigaţiilor, construcţia ar fi avut patru etaje, ruinele atingînd astăzi 20 de metri în înălţime. Există şi urmele unui turn cu suprafaţa de 5 pe 5 metri şi grosimea peretelui de 2 metri. Pe interiorul zidului se văd lăcaşurile grinzilor, iar la nivelul etajului al doilea – hornul şemineului. Accesul în cetate era asigurat printr-un pod peste şanţul cu apă, care înconjura construcţia.
Astăzi este înconjurată de o pădure, ce îngreunează şi mai mult drumul turiştilor care încearcă să ajungă la cetate.