De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o instituţie culturală ce organizează cursuri de muzică, dans şi cercuri aplicative, precum şi găzduieşte evenimente culturale ale Buşteniului, sub acoperişul unei clădiri cochete!
- Este în Buşteni, Județ Prahova
- Anul înfiinţării: 1938
- Deschis turiștilor cu fără taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Centrul cultural „Aurel Stroe” din Busteni este o instituţie culturală ce organizează cursuri de dans, muzică şi cercuri aplicative, precum şi găzduieşte diverse evenimente culturale (expoziţii, lansări, recitaluri, concerte). Centrul este adăpostit într-o clădire cochetă, ridicată în anul 1886 şi care poartă amprenta stilului rustic montan, ce îmbină într-un mod armonios lemnul şi piatră, ridicată în anul 1886. Iniţial, această clădire a adăpostit în anul 1886 prima şcoală din Buşteni, înfiinţată în anul 1865, însă până în anul 1870, aceasta a funcţionat într-o casă ţărănească de dimensiuni mici de pe Valea Albă, ce a aparţinut lui Ghiţă Constantinescu, veteran al razboiului de independenţă şi ulterior primar al Buşteniului, pe atunci comună. În anul 1870 şcoala s-a mutat în clădirea în care funcţiona şi primăria Buşteniului, pentru ca în anul 1886 să ajungă în clădirea ce adăposteşte în prezent Centrul cultural „Aurel Stroe” până după al doilea război mondial.
După ce şcoala s-a mutat, în clădire s-au amenajat ateliere şcolare, o sală de sport şi Biblioteca orăşenească.
În anul 1986, clădirea va fi distrusă complet în urma unui incendiu, astfel că va fi refăcută de la zero, păstrându-se stilul arhitectural iniţial.
Centrul Cultural din Buşteni îşi are începuturile în urmă cu peste 100 de ani, când funcţiona sub denumirea Societatea culturală „Gheorghe Lazăr”, înfiinţată de directorul şcolii din Buşteni din acea vreme, A. M. Michailescu şi Constantin Popescu. În acest sens, există o primă atestare ce datează din anul 1899. Această societate a funcţionat în clădirea vechii şcoli din Buşteni. Ulterior, în anul 1903, şi-a schimbat titulatura în banca populară Societatea „Cooperativa de credit, cultură şi filantropie”. În anul 1938, se formează Căminul cultural din Buşteni, al cărui obiectiv principal era de a se ocupa de coordonarea activităţii şi vieţii culturale din Buşteni. Îşi va schimba denumirea în Centru cultural „Aurel Stroe”, după ce Buşteni este declarat oraş (1946).
Centrul poartă numele compozitorului, muzicianului şi muzicologului român Aurel Stroe (1932-2008), care a primit ordinul Meritul Cultural Clasa a IV a (1969), premiul Academiei Române în anul 1974, ordinul Chevalier des Arts et des Lettres în 1991. În anul 2002, a devenit laureat al premiului Herder. De-a lungul timpului a avut diverse profesii, după cum urmează: (1962-1968) asistent, (1968-1973) lector, (1973-1985) conferenţiar, (1985-1986) profesor asociat la Universitatea Illinois din SUA şi începând din anul 1993 profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
Centrul de cultură „Aurel Stroe” a avut sediul în mai multe locaţii, abia din 1999 desfăşurându-şi activitatea în clădirea actuală, unde, în prezent, funcţionează şi Biblioteca Orăşenească.
Între anii 2010-2011, clădirea trece printr-un proces de restaurare, finanţat din fonduri europene, proces care a constat în refacerea etajului şi a mansardei, care în prezent, găzduiesc muzeul „Aurel Stroe”, sediul regional „Radio România”, sediul Centrului Regional de Resurse în Turism, sediul Societăţii de turism Carpaţi, precum şi cursuri gratuite pentru copii.
Orar de vizită: Luni – Vineri: 8:00 – 16:00 |
|
Date de contact: Bd. Libertăţii 93, Buşteni, judeţ Prahova, nr. telefon: 0721-39.52.34. |