- Este în Constanța, Județ Constanța
- Închis turiștilor (interiorul); fără taxă (exteriorul)
Cazinoul din Constanța se ridică semeț pe faleza generoasă, revendicată din mare cu 100 de ani în urmă, fiind martor al începuturilor administrării românești a Dobrogei, al celor două războaie mondiale, al schimbărilor de regim politic, dar mai ales al existenței tuturor celor ce i-au trecut vreodată pragul ori pur și simplu l-au admirat în trecerea lor pe acolo…
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: numai exteriorul
- Cod LMI: CT-II-m-A-02801
Istoria cazinoului din Constanța începe în 1880, când acesta era adăpostit de o construcție din lemn, care avea o terasă spre mare, 2 săli de joc, o sală de bal și 2 săli de lectură. Dacă în sălile de lectură cei interesați puteau consulta cotidiene faimoase, precum The Telegraf sau Le Figaro, terasa cazinoului era un popular loc de întâlnire al marinarilor și turiștilor, dar și al elitei orașului, aici fiind organizate seară de seară baluri, recitaluri ale artiștilor vremii sau concerte ale fanfarei militare.
În 1903 primăria Constanței demarează procedurile pentru ridicarea actualei clădiri a cazinoului. Proiectarea îi este încredințată cunoscutului arhitect Petre Antonescu, iar acesta propune un edificiu monumental în stil neoromânesc. Cu toate acestea, după ce au fost terminate fundațiile, primăria solicită o nouă soluție constructivă, de această dată arhitectului de origine franceză Daniel Renard. Adoptând stilul art nouveau caracteristic cazinourilor epocii, acesta va realiza un nou proiect care se va și executa. Astfel, cazinoul din Constanța a devenit una dintre primele clădiri în stil art nouveau din România. În vecinătatea corpului principal, arhitectul Renard a proiectat și clădirea primului restaurant al cazinoului, unde în prezent funcționează Acvariul Constanța.
Construcția impunătorului edificiu a durat 3 ani, între 1907 și 1910, an în care a fost și inaugurat pe 15 august. În martie 1911, consiliul local al orașului a autorizat jocurile de noroc în incinta cazinoului, care la deschidere avea 2 mese de biliard și 17 mese rotunde pentru jocurile de cărți. În scurt timp, Cazinoul din Constanța a devenit foarte cunoscut în întreaga Europă și începuse să fie frecventat de jucători de pretutindeni. Datorită faimei sale, a devenit chiar subiect de dezbatere în Parlamentul României. Însă în ciuda opozițiilor pe care le-a avut de înfruntat, jocurile de noroc erau legale, iar edificiul și-a menținut funcțiunea pentru care fusese proiectat.
Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, cazinoul a fost transformat în spital, devenind ținta a numeroase bombardamente. În perioada interbelică acesta și-a recăpătat funcțiunea, în urma restaurării sale de însuși arhitectul care a realizat și conceptul inițial, Daniel Renard. Cazinoul a mai fost restaurat și în anul 1986, când s-au refăcut fresce, stucaturi și vitralii de către un grup de artiști plastici.
Deși cazinoul din Constanța este clasat în Lista monumentelor Istorice în categoria edificiilor de valoare națională, în ultimii ani acesta se află într-o avansată stare de degradare, datorita capriciilor vremii din Constanta dar si a indiferentei autoritatilor. Astfel, pe 11 martie 2009 clădirea care se desfăşoară pe 4 niveluri, respectiv subsol, parter, etaj şi mansardă, însumand o suprafață totală de aproximativ 3.800 mp, a fost închisă publicului, fiind din nou supusă unor lucrări de consolidare și restaurare. Deși lucrările ar fi trebuit să se încheie înainte de luna august a anului 2010, la timp pentru celebrarea a 100 de ani de existență, acestea sunt încă în curs. Proiectul de restaurare presupune amenajarea parterului și a etajului cu săli pentru restaurant și bar, o cafenea, o sală de jocuri și o sală de teatru, în timp ce subsolul și mansarda vor fi ocupate cu spații tehnice, respectiv birourile conducerii și administrației.
Finanțarea tuturor lucrărilor de restaurare și consolidare se face din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, care se ocupă și de administrarea cazinoului până la finalizarea acestor lucrări. Odată cu reintrarea cazinoului în circuitul public, edificiul va reveni în administrarea Consiliului Local Constanţa.
Cazinoul, emblemă a orașului Constanța ce a rezistat tuturor provocărilor la care au supus-o timpul, natura și chiar oamenii, va intra odată cu finalizarea restaurării într-o nouă etapă a existenței sale, pentru a aduce în prezent luxul și confortul vremurilor de demult.
Date de contact: Bd.Elisabeta, nr.2, Constanța, jud. Constanța