De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cele mai valoroase construcţii gotice din Transilvania.
- Este în Cluj-Napoca, Județul Cluj
- Construit în 1390
- Poartă Hramul Sfântului Mihail
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail din Cluj-Napoca este un monument istoric emblematic al oraşului, ce a fost ridicat la 1390…
- Cod monument Istoric: CJ-II-m-A-07469
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: în timpul programului, zilnic între 10:00 şi 19:00
- Sărbătoare anuală: Sărbătoarea Hramului, pe 8 noiembrie
Catedrala Sfântul Mihail din Cluj se află în Piaţa Unirii, alături de ansamblul monumental Matei Corvin. Reprezintă unul dintre cele mai mai edificii de cult din ţară, având 70 metri lungime x 24 lăţime (locul cinci din ţară) şi o înălţime maximă a turlei de 80 de metri, fiind pe locul doi, după catedrala ortodoxă din Timișoara.
Drumul istoriei bisericii se deschide la 19 august 1316, odată ce regele, Carol Robert de Anjou, a dat mai multe privilegii și libertăți Clujului, precum şi statutul de oraş. Printre acestea era și dreptul orașului de a-și alege liber preotul și parohul. Aşa că acesta s-a concretizat prin ridicarea unei biserici. Catedrala a fost ridicată pe un loc ce exista un cimitir şi o capelă, în două faze: între 1316 şi 1390, când a fost finalizat şi altarul; iar a doua, între 1410-1487. Au fost proiectate doua turnuri, din care a fost doar executat cel mai mare, din nord-vest. A fost ridicat între 1511-1543, însă a fost distrus în urma unui incendiu şi reconstruit în stil baroc la 1744. Dar nici acesta nu a rezistat, din cauza unui cutremur. Între 1837-1860, a fost reconstruit din nou, de data aceasta separat de biserică, un turn cu ceas, în stil neogotic, ce a rămas până astăzi cel mai înalt turn de biserică din România.
Cu vremurile, biserica a servit ca lăcaş pentru diverse culte: în perioada 1545-1558, a fost biserică luterană, între 1558 și 1566 a devenit calvinistă, iar din 1566 a devenit biserică unitariană. Abia în 1716, biserica a fost reatribuită comunității romano-catolice, ca urmare a Contrareformei şi a fost restaurată sub influenţa barocului, timp în care artiștii Johannes Nachtigall și Anton Schuchbauer au realizat amvonul.
Fiind cea mai importantă catedrală din Cluj, poartă o istorie măreaţă, marcată de evenimente importante. Aici a fost botezat Matia Corvin (care va avea grijă de restaurări pe parcurs), regina Izabella a predat în lăcaș însemnele regale trimișilor împăratului Ferdinand I, au fost investiți principi ai Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory.
Catedrala Sfântul Mihail este o construcţie gotică, de tip hală, cu cu un cor boltit în cruce pe ogive și flancat de altare laterale. Bolta, vitraliile și sculpturile păstrează măreţia stilului vremurilor de demult. La poarta de intrare, deasupra, există un blazon reprezentându-l pe Sfântul Mihail, sub el aflându-se stema Sfântului Imperiu Roman, cea a Regatului Ungar și a Regatului Boemiei. Cele două steme se datorează faptului că împăratul Sigismund de Luxemburg (1387-1437), sub domnia căruia s-a ridicat biserica, era împărat roman și, în același timp, rege al Ungariei și al Boemiei.
Stilurile arhitecturale se îmbină armonios înăuntrul bisericii. Aici găsim capela Schleunig, dedicată Arhanghelului Mihail, o construcţie artistică deosebită. Acolo se păstrează cele mai însemnate fresce ale bisericii. Tocul ușii sacristiei, sculptură renascentistă în piatră, datează din 1528. Altarul neogotic a fost premiat la Expoziția Mondială din 1873, care a avut loc la Viena: în centrul lui se află sculptura Fecioarei Maria, alături de Sf. Ştefan și Sf. Ladislau. Pe Altarul celor Trei Regi se poate vedea pictura cea mai preţioasă a bisericii, realizată de Franz Anton Maulbertsch şi adusă de la Viena în 1748.
Mare parte a frescelor din secolele XIV-XV nu au rezistat din cauza reformelor religioase, ele trebuid să fie înnoite, astfel încât să corespundă noilor idei. Însă, restaurările ce au avut loc între anii 1957-1960 au încercat să le scoată la iveală, fiind readuse în ochii vizitatorilor câteva dintre ele, cea mai importantă fiind fresca Golgota, pictată de Kolozsvari Miklos.
Aflată acum într-o stare de degradare, Universitatea Tehnică din Budapesta proiectează refacerile. Costurile lucrărilor au fost estimate la 12 milioane de euro, iar lucrările vor lua sfârşit în anul 2017.
Cu o vechime de 700 de ani, Catedrala Sfântul Mihail este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Național din România în anul 2010 (cod LMI CJ-II-m-A-07469).