- Este în Bucureşti, Județul Ilfov
- Construită între anii 1873 şi 1884
- Poartă Hramul Sfântul Iosif
E imposibil să nu fi remarcat Catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti, dacă ai fost în trecere măcar o dată pe strada G-ral Berthelot din Capitală. Arhitectura edificiului este remarcabilă…
- Cod monument Istoric: B-II-m-A-18132
- Sărbătoare anuală: Catedrala poartă hramul Sfântului Iosif şi este sărbătorit în ziua de 19 martie.
Catedrala pe care ţi-o descriem în următoarele rânduri poartă denumirea de Catedrala „Sfântul Iosif” şi serveşte Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti. Edificiul se află pe strada General Berthelot nr. 19 în vecinătatea Universităţii Naţionale de Arte. De altfel unii studenţi chiar şi-au uzat lentilele fotografice pentru a prinde pe senzor sau pe peliculă rozeta inconfundabilă a impozantei catedrale. Lăcaşul a fost construit între anii 1873 şi 1884, arhitecţi fiind: Friedrich Schmidt din Viena şi Carol Benesch. Construcţia este dominată de un stil ce aparţine istorismului şi de curentele arhitecturale romanic şi gotic.
Ca dimensiuni, clădirea are 40 metri lungime şi 22 metri lăţime. Este, poate, cel mai cunoscut lăcaş romano-catolic din Bucureşti, a cărui frumuseţe a fost lăudată de însuşi Mihail Kogălniceanu. Catedrala poartă hramul Sfântului Iosif, ce este sărbătorit în ziua de 19 martie. Consacrarea edificiului a avut loc la data de 15 februarie 1884 şi a fost săvârşită de către arhiepiscopul Ignazio Paoli. Ridicarea lăcaşului de cult a fost posibilă şi datorită donaţiilor efectuate de către locuitorii Bucureştiului la care s-au adăugat diverse danii realizate de personalităţi sau de către binefăcători din străinătate, cunoscuţi ai Episcopului Paoli.
Piatra folosită pentru construcţie a fost procurată din carierele de la Rusciuc din Bulgaria, iar cărămizile au provenit din Bucureşti şi din localităţile învecinate. Lucrările de construcţie au fost iniţiate din zona absidei altarului, când s-a intervenit şi la nivelul terenului, în scopul consolidării şi ridicării nivelului acestuia. În timpul Războiului de Independenţă din 1877, lucrările au înaintat cu dificultate, în etape, abia în 1883, construcţia fiind încheiată. Ca elemente de interior, amintim altarul principal al Catedralei, executat la Roma, din marmură albă de Carrara. A fost realizat după planurile arhitecţilor Friedrich Schmidt şi Carol Benesch şi montat la Bucureşti de Niccolo Orassi.
Tâmplăria tavanului a fost realizată la Braşov. Vitraliile originale – distruse în timpul bombardamentelor din 1944 – erau produsul firmei Mayer din München, ca şi tablourile dintre ferestrele absidei, ce înfăţişau scene din viaţa Sfântului Iosif şi a Sfintei Familii, cele şapte medalioane de pe pereţii navei centrale, mozaicul „Maica Domnului” şi cei doi îngeri plasaţi deasupra portalului exterior al Catedralei. Tot firma Mazer produsese şi sculpturile din lemn ale amvonului şi ale băncii destinată Sfintei Împărtăşanii.
Pictura de la nivelul navei centrale din Catedrală este o creaţie a lui Georg Roder din München, iar pictorul Fr. Elsner a realizat pictura din capela baptisteriului şi din navele laterale ale Catedralei. Atelierul italian al fraţilor Aterio s-a axat pe îmbrăcarea în stucatură a colonadelor, stâlpilor şi pereţilor.
Vitraliile de la ora actuală au fost concepute şi executate de Natalia şi Ion Brodeală în 1980, cât despre rozeta mare de deasupra orgii, vitraliul corului şi cel al baptisteriului, acestea poartă semnătura artistului Dorin Dănilă, care le-a executat în 1985.
Orga din Catedrală, una dintre cele mai bune orgi de concert din România, beneficiază de un sistem electropneumatic, de 3 claviaturi, 3.375 fluiere, un număr de 54 registre principale şi 36 registre auxiliare. A fost construită şi montată de firma L. Wegenstein din Timişoara în 1930.
Catedrala a fost supusă lucrărilor de renovare şi de consolidare în multiple rânduri, culminînd cu anul 1991 când au fost interprinse lucrări ample de consolidare, după un plan conceput de ing. prof. Alexandru Cişmigiu. În prezent se urmăresc: înlocuirea acoperişului şi diverse reparaţii atât în interior, cât şi în exterior.
Date de contact: strada General Berthelot nr. 19, sector 1, Bucureşti, tel.: 021-313.19.43; 021-201.54.06; 021-201.54.01.
Programul sfintelor Liturghii:
– duminica şi în zilele cu sărbători de poruncă: 07.00, 08.00, 09.00, 10.30, 12.15, 17.00, 18.30
– duminica la ora 12.15 se oficiază sfânta Liturghie în limba spaniolă, în capela Catedralei
– în timpul săptămânii: 07.00, 08.00, 09.00, 17.00, 18.30