- Este în Constanţa, judeţ Constanţa
- Construit între 1883-1885
- Poartă Hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel
- Arhirecţi: Ion Mincu, Carol Benesch
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este prima biserică românească din Constanţa construită după revenirea Dobrogei în graniţele statului român…
- Cod monument Istoric:
- Conditii de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
- Sărbătoare anuală: Hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel
Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” este o biserică monumentală, construită între anii 1883-1885, de statul nostru şi situată în zona peninsulară a orașului, care prin aspectul ei impunător domină întreg spațiul falezei sudice a orașului.
Biserica este parte dintre monumentele zidite în perioada următoare războiului de independenţă din 1877, edificii de valoare apreciate pentru stilul lor şi mai ales pentru rezistenţa şi durabilitatea lor.
Temelia a început să fie construită la 4 sept. 1883, în timpul episcopului Iosif Gheorghian al Dunării de Jos. Constucţia clădirii a durat din 1883 până în 1895 şi urnează stilul vechii arhitecturi din Țara Românească. Construcţia a fost realizată în stil neobizantin, din caramidă presată, cu fațadă specifică și cu turn înalt de 35 m. Sfințirea bisericii s-a făcut pe 22 mai 1895.
Până în anul 1925, a servit ca biserică parohială, iar între 1925 -1950, a fost folosită în calitate de Catedrală Episcopală a fostei Episcopii a Tomisului.
La 3 august 1941, din cauza bombardamentului sovietic, altarul, catapeteasma și pictura au fost parțial distruse, aşa că s-au făcut reparaţii mari, iar apoi, între anii 1946 -1950, s-au făcut şi lucrările exterioare pentru consolidarea turlei principale. Resfințirea așezământului de cult s-a săvârșit în 1951.
Pictura a fost refăcută între 1959-1961, de către Gheorghe Popescu şi Niculina Dona – Delavrancea. Această pictură în stil neobizantin este considerată o realizare contemporană excepţională, pe linia monumentelor reprezentative din ţara noastră. Este singura biserică în care au fost pictaţi martiri din vechile centre creştine şi în costumaţia lor autohtonă. Sunt reprezentaţi Sf. Chiril de Axiopolis, Sf. Dasie, Sf. Emilian, Sf. Dada, Sf. Maxim din Durostorum. Frescele au fost restaurate în factură neobizantină, cu o coloratură românească.
În 1990, odată cu reactivarea Arhiepiscopiei Tomisului, biserica devine Catedrală Arhiepiscopală. Din 2002, menţinându-şi statutul, este organizată ca locaş monahal, sub numele de Mănăstirea Sf. Apostoli Petru şi Pavel, al cărei stareţ este Înaltpreasfinţitul părinte Teodosie.
Biserica are formă de treflă cu elemente arhitectonice eclesiastice, într-un ansamblu care scoate în evidenţă trei turle bine proporţionate cu restul clădirii. Pridvorul este susţinut de coloanele de marmură ornare în motive vegetale. În interior găsim linii arhitectonice specifice stilului, cu arcade ce susţin cupola centrală încadrată între ferestre mari. Exteriorul bisericii, în cărămidă presată cu centuri de ciment profilate simetric, ridică valoarea monumentală a clădirii.
Mobilierul format din străni, policandre, candelabre şi sfeşnice, inclusiv vechea catapeteasmă au fost executate după planurile arhitectului Mincu la Paris. Parte din acest mobilier, de o elegantă şi bogăţie deosebită, îmbrăcat în foiţa de aur şi pietre sidefate cu icoane emailate şi sculpturi cu motive naţionale a fost deteriorat cu evacuarea din timpul celui de al doilea război mondial.
În această Catedrală se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, făcută în 1932 după vestita icoană de la Schitul Prodromul din Sfântul Munte Athos.
Tot aici se află şi se cinstesc moaştele Sf. Ier. Andrei Criteanul, ale Sf. M. Mc. Pantelimon, Epistet şi Astion de la Halmiris, Zotic, Atal, Camasie, Filip de la Niculiţel şi ale Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul, Auxentie, Stelian, Rufim şi Anaretenton.
În parcul ce înconjoară catedrala se află un complex arheologic în care sunt identificate elemente ale vechiului oraș Tomis: edificiul roman cu mozaic, bazilica creştină din incinta portului, bazilica creştină din curtea liceului Mihai Eminescu.
Aspectul monumental al clădirii, cu centuri de beton şi cărămidă presată, cu profile decorative şi coloane de marmură, spaţiul deschis spre mare prin parcul vecin, ca şi interiorul bogat în teologie şi vibraţii artistice, fac din această biserică un monument de artă, declarat din anul 1953.
Date de contact: Str. Arhiepiscopiei, nr. 23, Constanţa/ Cod poştal: 900732, România. Tel/Fax: 0241-614020; 0241-611732.