- Este în Tecuci, Județul Galaţi
- Construită în perioada 1938-1962
- Poartă Hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina.
- Deschisă turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica „Sfântul Gheorghe” din Tecuci, cunoscută şi cu denumirea de Catedrala „Sf. Mc. Gheorghe” este o biserică ortodoxă de dimensiuni monumentale…
- Trasee amenajate: da
- Vizitare: pe tot parcursul anului.
Lăcaşul a fost construit în perioada 1938-1962 şi are hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina
. Îl vei găsi în centrul oraşului, pe strada 1 Decembrie 1918, chiar vizavi de Primăria municipiului Tecuci.
Biserica preia tradiţia unei biserici mai vechi, care purta acelaşi hram. Biserica „Sf. Gheorghe” a devenit catedrala oraşului în anul 1856, iar patrimoniul său s-a amplificat după distrugerea, în 1858, a Bisericii „Sf. Ilie” într-un incendiu. Catedrala a adăpostit atunci cărţi, icoane vechi, dar şi un policandru din tumbac.
Lăcaşul de cult a fost reparat între anii 1874 şi 1882. În 1874 s-a înlocuit învelitoarea din draniţă cu una din tablă. Alte reparaţii au fost efectuate în 1882, după un cutremur.
Biserica „Sf. Gheorghe” era şi în acele vremuri centrul spiritual al oraşului. În acest loc s-a oficiat la 6 aprilie 1882 un Te Deum cu ocazia zilei aniversării proclamării regale, iar la 30 noiembrie 1882 a fost întâmpinat aici regele Carol I.
Un alt cutremur din 1894 a avariat grav edificiul, afectînd bolţile, catapeteasma, arcurile de susţinere. Drept urmare, Episcopia Romanului a hotărât la 8 august 1898 suspendarea definitivă a slujbelor religioase din această biserică, enoriaşii îndreptîndu-se spre bisericile Sf. Nicolae şi Maica Precista. În anul 1900, preotul Ioan Andreescu, protopopul de Tecuci a trimis un memoriu primarului prin care îl informa că „lipsa bisericii catedrale este mult simţită în întregul oraş”. În urma acestei acţiuni, s-a constituit un Comitet de restaurare a bisericii, în fruntea căruia a fost numit preotul Ioan Andreescu.
Un alt cutremur, din august 1903 a avariat din temelie pridvorul şi turla bisericii, iar autorităţile au hotărât atunci să renunţe definitiv la refacerea lăcaşului de lângă Grădina Publică şi au propus construirea unui nou edificiu, care să poarte acelaşi hram şi care urma să fie situat în parcul central al oraşului.
Pridvorul şi turla vechii biserici au fost demolate în 1917.
În data de 10 februarie 1919, s-a constituit un Comitet de construire a unei noi Biserici parohiale Sf. Gheorghe, prezidat de Alecu Anastasiu. Proiectul înălţării unei noi biserici catedrale a fost lansat în 1923 de Comisia Interimară a Primăriei oraşului Tecuci, la iniţiativa preotului Nicolae Conduratu, protopop al judeţului. Catedrala urma să devină „o podoabă a oraşului, iar priveliştea să impună admiraţia străinului călător”.
Proiectul noii catedrale a oraşului a fost realizat de arhitecţii bucureşteni Ion D. Traianescu şi Magdalena Iacobescu-Traianescu, fiica acestuia, iar lucrările de construcţie au fost executate de meşterul italian Iosif Polano. Sume impresionante au fost donate pentru ridicarea edificiului de personalităţi precum Alecu Anastasiu, cel mai important ctitor al catedralei, Traian Corodeanu, filosoful şi scriitorul Ion Petrovici, mareşalul Ion Antonescu şi generalul Dumitru Dămăceanu.
În ianuarie 1941, s-a pus în circulaţie un timbru-cărămidă din vânzarea căruia s-au obţinut alte fonduri pentru ridicarea lăcaşului.
După o altă întrerupere, lucrările au fost reluate în 1951, iar construcţia a fost finalizată la 31 iulie 1962. Între anii 1966-1967 a fost ornată cu pictură în frescă de către pictorii Iosif Vass (altarul, pronaosul, pridvorul) şi Gheorghe Răducanu (turla şi absidele), iar sfinţirea bisericii a avut loc la 12 octombrie 1969 de către episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos.
În 1995, la iniţiativa episcopului Casian Crăciun al Dunării de Jos şi prin hotărârea Consiliului Local din Tecuci, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul catedralei, a fost ales patron spiritual al municipiului Tecuci, confirmînd astfel rolul principal al lăcaşului de cult în activităţile spiritual-culturale ale oraşului.
În decursul timpului, alte lucrări de restaurare au fost efectuate, ca urmare a degradării picturii murale. Aceasta a fost refăcută în perioada 2007-2008 de pictorul restaurator Valeriu Şuşnea şi de către tehnicianul restaurator Doru Istrate.
După finalizarea acestor lucrări de renovare şi de restaurare, biserica a fost sfinţită din nou la 24 octombrie 2010 şi tot atunci catedrala a primit un nou hram: Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina, primul mitropolit al Ţării Româneşti, prăznuit la 28 octombrie.
Date de contact: str. 1 Decembrie 1918, municipiul Tecuci