- Este în Braşov
- Construită în 1895-1896
- Poarta Hramul Adormirii Maicii Domnului
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare
Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Braşov, copie fidelă a bisericii greceşti din Viena, este ridicată în urma conflictului dintre români şi greci pentru Biserica Sfânta Treime…
- Cod monument Istoric:
- Condiţii de vizitare: Îmbrăcăminte adecvată vizitării lăcaşului de cult
- Sărbătoare anuală: Adormirea Maicii Domnului
Catredrala a fost ridicată ca urmare a condiţiilor conflictului dintre greci si români pentru Biserica Sf. Treime. Totul a început după ce grecii au obţinut, prin intervenţiile la autorităţile din Braşov şi Viena, alungarea din biserică a preotului român, Gheorghe Haines. Mai mult, ei au interzis românilor să participe la slujbele religioase, mai ales după hotărârea impusă de magistratul braşovean, din 30 septembrie 1791, care certifica Biserica Sfânta Teime ca biserică grecească naţională.
Atunci, românii din Cetatea Braşovului înaintează un memoriu către Guvern, la data de 23 iulie 1828, prin care cer aprobarea înfiinţării unei capele în Piaţa Sfatului si fac o colectare de donaţii, obţinând suma de 21.670 fl. pentru cumpărarea caselor negustorului Constantin Bogici, vestit editor şi tipograf, care nu aveau ieşire la strada. Aceasta era condiţia impusă de autorităţi: din cauza sistemului religiilor recepte, ortodocşii nu aveau dreptul de a construi edificii de cult în cetate. Astfel şi Biserica a fost ascunsă într-o curte, fără faţadă la stradă.
În anul 1833, s-a sfinţit capela cu hramul Sfintei Adormiri, având ca prim preot pe Vasile Greceanu şi prim curator pe vestitul negustor Ioan Juga, ajutat de Gheorghe Nică şi între reprezentanţi pe Bucur Pop, Rudolgaf Orghidan şi alţii, de numele cărora se leagă toată viaţa spiritualăa desfăşurată în Cetate în toată perioada paşoptistş: înfiintarea revistelor, şcolilor şi bibliotecilor publice.
Cum capela nu era suficientă pentru desfăşurarea activităţilor specifice în conditii bune, iar bisericuţa din Groavei ridicată în anul 1876 era prea mică, românii din Cetate hotărăsc să ridice o biserică monumentală. Se fac mai multe fundţtii în numele negustorilor braşoveni şi, graţie donaţiilor făcute de 114 familii ortodoxe, se încep lucrările de construcie a Catedralei Ortodoxe Adormirea Maicii Domnului din Braşov şi a casei parohiale, în anul 1894.
Se apeleaza la arhitectul G. Brus, pentru a realiza planurile arhitectonice. Acesta foloseşte modelul bisericii greceşti ortodoxe din Viena şi, în 9 iunie 1895, se începe construirea bisericii. După doi ani, în 1896, biserica a fost terminată şi sfinţită de mitroplitul Ioan Metianu, în 18 iunie 1899.
Clădirea are o lungime interioară de aproape 27 de metri şi o lăţime de 12.5 metri. I s-a adăugat ulterior un turn la stradă, construit în sil bizantin, care a căzut în urma cutremutului din 1940, dar a fost refăcut în 1973, când s-a restaurat şi faţada caselor parohiale. Turnul interior are trei colpote.
Tâmpla Bisercii a fost sculptată şi aurită de artistul J. Kuptsay, directorul şcolii de sculturş din Braşov, care realizează şi amvonul, scaunul episcopal, catapeteasma şi galeriile de la podişorul corului. Pictura interioara este făcută în mare parte de H. Bulhard, apoi terminată de A.Vemian.
Primul paroh al Bisericii a fost Bartolomeu Baiulescu (1831-1909), cel care a lansat prima revistă pentru meseriaşi, „Meseriaşul Român”, şi cel care a iniţiat învăţământul pentru meserii destinate românilor.
Catedrala Ortodoxă este vizitată de sute de turişti anual.
Preţ intrare |
Orar de vizită |
Nu există |
Zilnic: 07.00-19.00 |
Date de contact: Piaţa Sfatului 3, Braşov/ tel. 0040-268-476-047 |
|
|