De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este o emblemă a oraşului Târgu Mureş şi unul dintre cele mai importante lăcaşuri ortodoxe din ţară.
- Este în Târgu Mureş, Județul Mureş
- Construit în 1925-1934
- Poartă Hramul Înălţării Domnului
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica Înălțarea Domnului din Târgu Mureș este cel mai mare lăcaş de cult din oraş şi se află în centrul municipiului…
- Cod monument Istoric: MS-II-m-B-15548
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
- Sărbătoare anuală: Înălţarea Domnului
Catedrala ortodoxă Înălțarea Domnului a fost ridicată între anii 1925-1934 şi este poziţionată în faţa Catedralei Mici (Biserica Buna Vestire), care se află în celălalt capăt al Pieţei Trandafirilor. Ambele au fost înălţate pentru a marca Unirea de la 1918. Un al doilea motiv pentru care s-a făcut Catedrala Mare este că biserica ortodoxă din strada Mitropolit Andrei Şaguna, construită la 1793, devenise neîncăpătoare.
Catedrala Mare s-a construit la iniţiativa protopopului Ştefan Rusu, în locul celebrei fântâni cântătoare a lui Bodor Péter, realizată la începutul secolului al XIX-lea. Această fântână era realizată numai din lemn, iar la ore fixe, cânta diverse melodii, ce puteau fi auzite din tot oraşul. După moartea lui Bodor, fântâna s-a stricat şi nimeni nu a putut să o mai repare, drept urmare a fost demolată după Primul Război Mondial. Unele surse susţin că fântâna a fost stricată chiar de constructorul ei, care, fiind condamnat la moarte, a cerut ca să mai vadă odată fântâna lui şi, profitând de ocazie, ar fi demontat o mică piesă.
Încă din anii 1920-1921, s-au organizat importante acţiuni de strângere de fonduri la nivel naţional, pentru viitoarea construcţie. La 10 mai 1925, s-a pus piatra de temelie, eveniment la care au participat personalităţile vremii: ministrul Cultelor, Alexandru Lapedatu, episcopul Nicolae Ivan, și Octavian Goga în calitate de ministru. Planul edificiului, în formă de cruce greacă cu brațele egale, a fost conceput de către arhitectul Victor Vlad de la Politehnica din Timișoara. Perioada largă de construcţie a cerut implicarea multor arhitecţi, ingineri, pictori renumiţi, dar şi a comunităţii, pentru ridicarea acestui monument arhitectural de valoare.
Altarul este în absidă şi are un impresionant mozaic de 12,30 m înălțime înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul. Iconostasul a fost făurit în 1924, de Traian Bobletec din Nazna și pictat de pictorul Virgil Simionescu din Lugoj. Decorarea interioară s-a făcut prin respectarea principiilor picturale bizantine, dar lipsa fondurilor a făcut ca din proiectul de ansamblu să se picteze până în momentul sfinţirii doar cupola, pictată de artistul Aurel Ciupe. Catedrala a fost sfinţită în acelaşi an, pe 2 decembrie, chiar dacă biserica nu era pe deplin terminată. Din cauza lipsei de fonduri, finalizarea picturii a avut loc în perioada 1970 – 1986.
Delimitarea spaţiului interior este specifică lăcaşurilor de cult ortodoxe: pronaos, naos şi altar. Pentru a fi mai spaţioasă, s-a recurs la eliminarea zidului dintre pronaos şi naos, delimitarea fiind marcată doar de patru coloane. Deasupra pronaosului şi a braţelor laterale ale naosului se află balcoane susţinute de coloane din marmură, decorate cu motive geometrice şi vegetale, sculptate în relief. La exterior faţada principală este dominată de uriaşul fronton semicircular în care ferestrele sunt aşezate astfel încât să descrie forma crucii. Uşa cu deschidere mare asigură accesul într-o anticameră de unde se pătrunde printr-o uşă normală şi două uşi rotative în spaţiul propriu-zis al bisericii. Tambururile pe care se sprijină cupola centrală şi cele patru cupole ale turnurilor sunt străbătute de ferestre semicirculare cu arcul susţinut de coloane mici şi robuste, având sorgintea în stilul brâncovenesc.
Astăzi, pe pereţii lăcaşului de cult, găsim imagini ale sfinților Mitropoliți ai Transilvaniei din secolul XVII, Ilie Iorest și Sava Brancovici, încadrați de 12 medalioane care conțin imaginile celor mai importante biserici ortodoxe din Ardeal. Cupola centrală prezintă un vitraliu înfățișându-l pe Hristos binecuvântând. Clopotele catedralei au fost prelucrate la Timișoara.
Biserica Înălțarea Domnului din Târgu Mureș a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice sub codul MS-II-m-B-15548, eliberată de Ministerul Culturii, numărându-se printre cele mai importante edificii ortodoxe de cult din România.
În faţa catedralei se află steagul României şi statuia lui Avram Iancu.
Adresa: Piaţa Trandafirilor, nr. 1, Târgu Mureş.