De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument al orașului Baia Mare, realizat de credincioșii greco-catolici.
- Este în Baia Mare, Județ Baia Mare
- Construit între anii 1905-1911
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor.
- Cod monument Istoric: MM-II-m-B-04471
- Sărbătoare anuală: 15 august
Catedrala din orașul Baia Mare, declarată monument istoric, îşi are originea la începutul sec. al XX-lea. Catedrala a fost ridicată între anii 1905-1911 de către credincioşii greco-catolici şi se află pe strada Vasile Lucaciu. Tot aici se mai găsesc alte două clădiri declarate monumente istorice, Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş şi Şcoala cu clasele I-VIII „Octavian Goga”, fosta şcoală confesională.
În data de 5 iunie 1930, prin bula papală „Sollemni Conventione” emisă de Papa Pius XI, biserica Greco-catolică „Adormirea Maicii Domnului” a primit statutul de catedrala episcopală. Ulterior, în data de 2 februarie 1931, a fost numit primul episcop al Maramureşului, episcopul greco-catolic Dr. Alexandru Rusu.
În timpul ocupaţiei Transilvaniei de către Ungaria episcopul Alexandru Rusu nu şi-a părăsit catedrala din Baia Mare și timp de patru ani, între 1944-1948, a criticat în mai multe rânduri regimul comunist. În 1946, a devenit mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, alegere recunoscută de Sfântul Scaun, dar neacceptată de guvernul comunist condus de Petru Groza la acea vreme. Doi ani mai târziu în 1948 a fost arestat împreună cu alte patru persoane aparținând bisericii greco-catolice. Printre aceștia se număra vicarul general Ludovic Vida, protopopul Vasile Câmpeanu, canonicii Titus Berinde și Gheorghe Bob. După ce a fost închis prin mai multe închisori comuniste și a fost tratat ca orice deținut rău famat, episcopul Alexandru Rusu a murit în 1963 în penitenciarul de la Gherla. A fost înmormântat în cimitirul închisorii.
Pictura interioară a bisericii a fost finalizată între anii 2000-2003, de către pictorul Ioan Barna, în stilul neo-bizantin, folosit înainte şi de maestrul său, Gheorghe Busuioc. Tehnica folosită a fost cea în ulei.
Este de menționat că în anul 1948, odata cu desființarea Bisericii de către comunism, reședința episcopală a credincioșilor greco-catolici din Baia Mare a fost transformată ulterior într-o fabrică de tricotaje, iar catedrala a fost încredințată unei parohii ortodoxe, care o folosește ca biserică parohială. Astfel că, a ajuns în administrarea Bisericii Ortodoxe. Se pare că după anul 1990 Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Baia Mare se număra printre ultimele două catedrale de origine greco-catolice neretrocedate până în prezent, alături de Catedrala Episcopala din Gherla.
Date de contact: Bd. Vasile Lucaciu, nr.57, Baia Mare. |