De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un monument istoric, sit în care s-au făcut descoperiri semnificative.
- Este în Breţcu, Județul Covasna
- Unitate geografică: Depresiunea Braşovului
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Datare: 1847
- Origini: romane
Castrul Roman Angustia sau Cetatea Veneturné Vára a fost menţionat încă din secolul al XVIII-lea, deşi abia la începutul secolului al XX-lea, acest obiectiv militar roman a trezit cu adevărat interesul specialiştilor…
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: parțial
Castrul Roman Angustia este localizat la nord-est de satul Breţcu, în faţa Pasului Oituz, la vărsarea pârâului Breţcu în Râul Negru. Este uşor de identificat pe teren datorită valului de pământ înalt care înconjoară un patrulater. Primele săpături au fost realizate în 1877, când s-a descoperit via principalis. Apoi, cercetarea nu a mai continuat.
După primul război mondial, între anii 1925 şi 1926, s-au făcut primele cercetări sistematice, sub supravegherea profesorului Emil Panaitescu de la Universitatea din Cluj. În această perioadă au fost descoperite termele castrului aflate la 100 m de castru. Uşor de identificat, cărămizile sunt ştampilate după apartenenţa unităţilor militare care au staţionat aici: COH(ors) HIS(panorum) și COH(ors) I BRAC(araugustanorum). Aceste trupe de hispani au format succesiv garnizoana castrului, de la construirea sa, până în vremea lui Traian şi până la retragerea armatei romane din regiune.
În 1944, cercetătorul budapestan Paulovics Istvan a publicat o culegere a datelor despre castru şi garnizoană, plus comentarii, într-o lucrare monografică de mari dimensiuni care are ca subiect frontiera răsăriteană a Daciei Romane.
Cercetările au continuat şi în 1950 sub conducerea profesorului M. Macrea de la aceeaşi universitate din Cluj. Noile săpături au condus la descoperirea „Cetăţii Lupului”, o terasă largă. La suprafaţă s-au găsit, pe o întindere de 3 hectare, fragmente de cărămizi, ţigle și ceramică, indicând locul așezării civile. Din castru s-au ridicat monede precum: o imitație dacică de argint după o drahmă a lui Alexandru Macedon, un denar republican, un denar imperial de la Vespasian și unul de la Traian. O altă mare descoperire este o diplomă militară din bronz, datată 14 iunie, anul 92, aparținând unui soldat din flota romană de pe Dunăre, Classis Flavia Moesica.
La ieşirea din Pasul Oituz, pe partea stângă a drumului, a fost identificat un turn de pază roman (burgus) de formă patrulateră. Cărămizile sunt stampilate cu aceleaşi două inscripţii.
În 2010, s-au întreprins cercetări cu instrumente moderne, de către Institutul de Arheologie din Frankfurt (unul dintre cele mai respectate institute din domeniu, din lume) și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni. Institutele recunosc castrul ca un valoros sit arheologic. Castrul a fost scanat, pe întreaga suprafaţă, printr-o metodă ce permite aflarea stadiului actual al domeniului cercetat: unde erau zidurile, grajdurile, unde era casa comandantului, a ofițerilor etc, toate acestea fără săpături. Castrul are două zone cu barăci, clădirea principală, depozit de cereale, casă a comandatului sau ofițerilor cu rang înalt și date clare că ar fi vorba despre o trupă de 600 – 700 de soldați călare care au păzit zona.
Mai mult, cu ajutorul tehnologiei ultramoderne, cercetătorii au putut obţine o reconstituire tridimensională a zonei.
Castrul Roman Angustia este unul dintre cele mai frumoase din Europa şi atrage atenţia şi interesul atât cercetătorilor străini, cât şi turiştilor. Datează din secolele II-III e.n. şi a fost ridicat cu scopul de a păzi Pasul Oituz, din care veneau barbarii care voiau să atace Imperiul Roman. Castrul reprezenta un punct strategic al Daciei Romane din două puncte de vedere: pentru controlul pasului şi pentru asigurarea drumului de legătură între Marea Neagră și orașele dacice.
Castrul nu este marcat turistic aşa cum se cuvine, ceea ce face un pic dificil accesul.
Adresa: În nord-est de satul Breţcu, în faţa Pasului Oituz, judeţul Covasna