- Este în Drobeta-Turnu Severin, Județul Mehedinţi
- Construită în 105
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Castrul roman de la Drobeta a fost prima construcţie din piatră ridicată în Dacia romană, de împăratul Traian…
- Ctitor/Autor: împăratul Traian
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
Făcută între 103 şi 105, era un centru de apărare şi un puncti important atât militar, cât şi politic. A fost proiectată pentru a adăposti 500 de soldaţi care asigurau paza podului. Cetatea era înconjurată de ziduri de 1.5 metri grosime şi înalte de 3 metri. Avea patru turnuri de apărare. Poarta principală a cetăţii era spre sud, deoarece misiunea castrului era să apere capul nordic al podului de la Drobeta.
Între timp, din locuinţele din jurul castrului s-a format încet oraşul Drobeta, pe care împăratul Hadrian l-a ridicat la rang de municipiu, în 121. În 193, Septimiu Sever i-a dat rangul de colonie. Devenise primul centru urban din regiune şi al treilea din Dacia, după Sarmizegetusa şi Apullum.
Cinci perioade diferite au marcat existenţa castrului. După cea a construcţiei, a urmat cea de ma mijlocul secolului al III-lea, în timpul împăratului Gallienus, când au fost refăcute, termele, turnurile, porțile și curtinele, afectate de războiul carpic din anii 245-247. Apoi, la sfârşitul secolului al III-lea, în timpul lui Diocleţian, a fost refăcută incinta castrului, care a păstrat în continuare vechea formă și dimensiunile. Tot acum au apărut turnurile de colț în formă de arc, porţii de sud i s-a adăugat două turnuri. Mai apoi, cetatea a fost reorganizată în interior în timpul lui Constantin cel Mare (306-337), aşa că ruinele de astăzi păstrează forma de cruce pe care a căpătat-o atunci. Castrul a mai fost refăcut, pentru ultima oară, de împăratul Justinian I (527-565).
Tipul castrului era de unitate auxiliară şi au staţionat aici: Legiunea I Italica, Legiunea a IV-a Flavia Felix, Legiunea a V-a Macedonica, Legiunea a VII-a Claudia, Legiunea a XIII-a Gemina, Cohorta I Antiochensium, Cohorta I Sagittariorum , Cohorta I Cretum, Cohorta a II-a Hispanorum, Cohorta a III-a Brittonum şi Cohorta a III-a Campestris.
Cetatea se întinde pe o suprafaţă de aproape două hectare, avea patru porți laterale, locuințe, cazărmi, depozite de arme, drumuri interioare. În centrul cetăţii se afla clădirea praetorului, unde a poposit însuși împăratul Traian în iarna anului 105.
La vest de castru, se pot observa ruinele băilor romane. Cercetările au scos la iveală cărămizi cu ștampila legiunii a V-a Macedonica, semn al datării construcției băilor în același timp cu construcția castrului și a podului.
Castrul Roman de la Drobeta a obţinut fonduri europene pentru reabilitarea, consolidarea şi restaurarea acestuia. Vizitatorii se vor putea plimba pe alei suprapuse pe vechile drumuri ce au existat în perioada romană.
Date de contact: Strada Stefan Odobleja 85, Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi. |
|
|