- Este in Alba Iulia, Judetul Alba
- Podisul ardelean
- Deschis fara taxa de vizitare.
- Datare: descoperit in secolul XX
- Origini: romane
Castrul legiunii a XIII- a Gemina, construit pe a treia terasă a Mureșului, marchează începutul istoriei de aproape 2000 de ani a orașului Alba Iulia…
- Trasee amenajate: da
- Conditii de vizitare: tot timpul anului, trasee în aer liber, fără acces restricționat
Odată ajuns la Cetatea Alba Carolina, cel mai important obiectiv turistic al orașului, se poate porni în vizitarea „Traseului celor trei fortificaţii”, o călătorie în timp, prin istoria milenară a orașului, printre vestigiile a trei fortificații, aparținând a trei epoci diferite, construite succesiv în același perimetru, fiecare nouă cetate înglobând-o pe cea veche : Castrul Roman (106 d.Ch.), Cetatea Medievală (sec. XVI-XVII) și Cetatea Alba Carolina (sec.XVIII). Cetatea din Alba Iulia este considerată ca fiind cea mai reprezentativă fortificaţie bastionara de tip Vauban din România.
Începuturile legiunii a XIII- a Gemina nu se cunosc cu precizie pentru că nu există dovezi clare în acest sens iar părerile cercetătorilor sunt divergente. În orce caz, originea castrului se împletește cu istoria orașului antic Apulum, cel mai mare din Dacia romană, care avea două castre, dintre care unul de legiune și 2 așezări civile dintre care un municipium. Unul dintre cele două castre a aparținut legiunii a XIII- a Gemina, care a fost staționată aici între anii 106-268 d.C., devenind principala legiune din Dacia, până la retragerea aureliană. Una dintre particularitățile acestei legiuni de elită care a participat la numeroase campanii militare, este faptul că, spre deosebira de celelalte legiuni, simbolul său era leul iar culoarea mantiilor și a scuturilor era albastru.
Așadar, primul nucleu al orașului Alba Iulia de astăzi a fost reprezentat de castrul legiunii a XIII- a Gemina. Fiind un castru permanent, acesta a reprezentat unul dintre cele mai mari construite în Dacia romană. Construit pe o suprafața de peste 30 de hectare (cu tot cu anexe), castrul avea o formă dreptunghiulară, încadrându-se în tipicul arhitecturii militare romane. Cărămizile purtau ștampila legiunii a XIII – a Gemina. La exterior, castrul era prevăzut cu porți de intrare pe fiecare latură, flancate cu turnuri de supraveghere șanțuri de apărare și un zid înalt de piatră ce înconjura castrul transformându-l astfel într-o adevărată cetate. La interior existau delimitate clădirea comandantului, spațiile de odihnă destinate militarilor, spații de depozitare a alimentelor, zone pentru satisfacerea necesităților (latrine, terme). Ulterior castrului i s-a alipit și zona civilă construindu-se străzi, locuințe, apeducte, temple de rugăciune, sisteme de canalizare pentru scurgerea apelor reziduale în afara orasului.
Principala funcție a acestui castru era de apărare, fiind de fapt o fortificație ce găzduia în afară de tabără militară, personal auxiliar și civili ce aveau cetățenia romana. Castrul roman făcea parte din linia de transport și comunicare ce începea de la Dunăre la Dierna (Orșova) către interiorul Daciei Apulum (Alba-Iulia), Potaissa (Turda), Napoca (Cluj-Napoca) și Porolissum (Moigrad). Zidurile vechiului castru au servit apoi ca bază pentru pentru construcția cetății medievale de mai târziu.
Recent, în timpul proiectului de restaurare și reamenajare al Cetății Alba Carolina, s-au descoperit în anul 2011, vase ceramice, țigle și cărămizi cu ștampila legiunii, o curte pavată cu dale mari de piatră, canale de evacuare a apelor pluviale și uzate, câteva monede, un fragment de coloană votivă, precum și mai multe construcții, una dintre acestea avînd și un sistem de încălzire sub podea de tip „hypocaust” precum și un altar.
Pentru a găsi cu ușurință vestigiile castrului, este recomandat să se intre în ansamblul cetății prin Poarta I de intrare. Trecând prin fața Obeliscului, accesul propriu-zis în fortăreața se face prin poarta a III-a și Celula lui Horea. Imediat, în partea stânga, se găsește poarta Monetăriei Principatului Transilvaniei de unde se începe incursiunea pe „Traseul celor Trei Fortificatii”. Vestigiile castrului legiunii a XIII – a Gemina sunt situate imediat după poarta a III-a, mai exact între ansamblul de clădiri care adăpostesc fostul comisariat și manuntanta și Palatul princiar. Din Castru se mai pot vedea în prezent latura de sud a zidului, a cărui grosime variază între 1,5m – 2m și Poarta de Sud (Principalis Dextra), flancată de cele două turnuri cu fundația aferentă.
Pret intrare |
Orar de vizita |
Tur : Traseul celor trei fortificații |
Tot timpul anului Luni – Duminica: 9:00 – 23:00 |
Date de contact: Municipiul Alba Iulia, Calea Moţilor, nr.5A, Alba Iulia, jud. Alba, nr. telefon: 0258.819.462. |
|
|