- Este în comuna Dumbrăveşti, sat Sfârleanca, judeţul Prahova
- Construit între 101 -118
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Castrul de la Mălăieşti datează din perioada romană şi deţine un material arheologic bogat…
- Ctitor/Autor:împăratului Traian
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Castrul şi băile romane de la Mălăieşti sunt situate la vest de Dumbrăveşti, pe o terasă a versantului drept al Văii Teleajenului.
Fortificația a fost ridicată cu lemn și pământ de către soldații romani în campaniile împăratului Traian, care au dus la cucerirea regatului dac, între 101 și 106. În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţ a au concluzionat că, cel mai probabil, cetatea a existat doar în timpul domniei lui Traian întrucât, în cursul conflictelor cu sarmații de la începutul domniei împăratului Hadrian (117-118), armata romană s-a retras de pe spațiul actualei Muntenii. Astfel, castrele de la Drajna, Mălăiești, Tărgșor și altele de pe teritoriul provinciei nou create au fost abandonate.
Acest castru este foarte important pentru comunitatea științifică, pentru că materialul arhelogic descoperit aici constituie un reper cronologic extrem de important pentru numeroase situri romane din lume. Printre piesele găsite sunt obiecte de ceramică, piese de armament, cărămizi, între care şi una cu ştampila Legiunii V Macedonica, şi monede imperiale romane.
Constantin Zagoritz a initiat cercetările de la fortificaţie, iar Grigore Florescu, Expectatus Bujor şi Dan Lichiardopol le-au continuat.
În septembrie 2012, cercetările au fost reluate la Castrul de la Mălăieşti, moment în care au fost descoperite primele elemente ale băilor romane. Au fost realizate numeroase investigaţii pluridisciplinare care au să conducă la o mai bună cunoaştere a vieţii cotidiene a soldaţilor care au staţionat aici. La săpături participă, pe lângă membrii colectivului de cercetare, masteranzi şi studenţi de la Facultăţile de Istorie din Cluj şi Bucureşti.
Situl este de importanţă naţională şi a fost clasat în Lista Monumentelor Istorice 2010, respectiv inclus în Repertoriul Arheologic Naţional.