De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul din cele mai importante obiective turistice din ţinutul secuiesc.
- Este în satul Arcuş, Județ Covasna
- Construit în sec. al XIX-lea
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Castelul Szentkereszty a fost ridicat în sec. al XIX-lea de către baronul maghiar Béla şi poartă amprenta stilurilor neobaroc şi neorenaşcentist…
- Ctitor: baronul Béla Szentkereszty
- Cod monument Istoric: CV-II-a-A-13128
- Trasee amenajate: nu
Baronul Béla era rudă cu familia grofilor austrieci Haller şi cu familia boierilor români Florescu-Bibescu, prin intermdiul soţiei.
Ansamblul Szentkereszty din Arcuş a trecut prin mai multe etape de construcţie până să ajungă la dimensiunea unui castel impozant şi elegant. În acest sens, un rol mare în această transformare a castelului Szentkereszty care odată era un conac, l-a avut arhitectul Sandor Fort din Budapesta, care a lucrat pentru cei mai importanţi aristocraţi maghiari din vremea aceea. Cel mai probabil construcţia castelului a fost finalizată până în anul 1897.
Castelul este format din două din două aripi şi dispus pe două niveluri şi demisol. Aripa principală are o faţadă care este întretăiată de o aripă transversală mai mică care iese în rezalită pe fataţa din partea de vest şi are un acoperiş ce poartă amprenta stilului baroc.
Faţada de nord a castelului are o intrare deasupra unei terase care este delimitată cu un parapet din fier forjat şi cu candelabre şi care se termină cu un fronton cu linii spiralate, în vârful căruia se află desenat motivul scoicii. Are ferestre cu închidere semicirculară la parter şi ferestre drepte la etaj. Şi faţada din partea de sud are un fronton realizat într-un stil similar.
Faţada de est, care este şi faţada principală, impresionează prin rezalitul cu balcon amblu care este sprijinit de şase coloane realizate în stil toscan, şi la care se poate ajunge de la etajul castelului.
Friza ornamentală de sub acoperiş şi mansarda reazalitului sunt cele mai caracteristice elemente nebaroce ale faţadei principale.
Faţada din partea de vest este orientată spre un lac artificial, care face parte din parcul amenajat în stil englez din jurul castelului, care a avut mai multe etape de construcţie. În afară de terasa cu scări mari de acces care se află în faţa rezalitului de la intrare, faţada este similară cu cu faţada din partea de est.
Pe vărful unui deal, la vest de castel se află capela funerară a familiei Szentkereszty care este valoroasă din punct de vedere arhitectural datorită stilului în care a fost realizată.
Este orientată spre nord-sud şi are o lungime de 10 m şi o lăţime de 8 m. Faţada este simplă, în stil clasic, cu un portal în stil gotic, iar ferestre în arc frânt pătrund zidurile capelei.
Din anul 1892, castelul a ajuns în posesia partidului comunist, care l-a transformat în reşedinţă pentru familia Ceauşescu, aducând modificări radicale înterioarelor castelului în anii 1980. Din anul 1990, Ministerul Culturii şi cultelor a intrat în posesia castelului, precum şi a unei părţi din domeniul aferent, astăzi adăpostind centrul de Cultură Arcuş.
Un crucifix din lemn care se pare că datează dinaintea anului 1727 reprezintă cea mai importantă piese din mobilierul din castel.
Date de contact: nr. 493, Arcuş, judeţ Covasna. |