De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania, construit într-o manieră inedită prin cara faţada principală pare etajată.
- Este în Săcuieni, Județ Bihor
- Construit în 1750-1760
- Închis turiștilor
- Ctitor: J. Dietrichstein
- Cod monument Istoric: BH-II-m-B-01195
- Condiții de vizitare: închis publicului
Castelul Stubenberg din localitatea Săcuieni, judeţul Bihor, are o istorie îndelungată ce începe în secolul al XV-lea, odată cu familia Zólyomi ce deţinea domeniul la acel moment. În urma înfrângerii luptei de eliberare, domeniul a intrat în posesia consilierului imperial austriac J. Dietrichstein. Între anii 1750-1760, fiul acestuia. J. Dietrichstein Junior a înălţat biserica romano-catolică şi aripa sudică a castelului. Blazonul familiei Dietrichstein a fost amplasat deasupra intrării principale în biserică şi a rezistat vicisitudinilor vremii, putându-se vedea şi în prezent.
Ulterior, în anul 1830, contele Stubenberg Gusztáv a preluat domeniul. Acesta a construit un hambar în stil clasicist şi în jurul anului 1900 a restaurat castelul. Tot în acea perioadă a fost construită şi aripa nord-estică a clădirii. Interesantă este tehnica arhitecturală folosită, arhitectul vienez folosindu-se de oblicitatea dealului. Astfel, chiar dacă faţada principală este fără etaj, privită de jos, aceasta apare ca o structură etajata.
Castelul are aripile în formă literei „L”. Ferestrele faţadei principale sunt cu închidere dreaptă. Edificiul are un singur palier, iar sectorul interior are un coridor boltit. Aripa nord-estică are unsprezece axe. Porticul este dominat de două coloane dorice. Faţada secundară interioară este etajată. În faţa clădirii se afla un parc dendrologic, în interiorul căruia se afla o veche fântâna împodobită cu un vultur.
Funcţionalitatea clădirii s-a schimbat de-a lungul timpului. După război, aici a funcţionat o şcoală, iar în perioada 1989-2008 aici a fost amenajat „Liceul Petőfi Sándor” până când a fost mutat într-o altă locaţie. În anul 2010 este semnat un document între primăria Săcuieni şi Fundaţia Sfântul Francisc prin care castelul intră în proprietatea fundaţiei, cu condiţia ca edificiul să fie renovat şi întreţinut. Planurile viitoare urmăresc ca în acest spaţiu să se amenajeze un cămin de copii.
Date de contact: Sat Săcuieni, Județ Bihor. |