De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cele mai frumoase castele remodernizate din România.
- Este în Corneni, Județ Cluj
- Construit între 1898-1900
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Autor: Bokros Lajos
- Cod monument Istoric : CJ-II-m-B-07578
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor
Satul datează încă din Evul Mediu şi a aparţinut domeniului familiei nobiliare maghiare Kendi. Numeroase familii de etnie română au colonizat aceste locuri după anul 1600. Atestată de cercetători sub diverse nume, localitatea Corneni este cea mai veche din comuna Aluniș, a cărei denumire provine de la pădurea de corni din apropiere. O atracție turistică importantă a localităţii o reprezintă castelul Schirling ce datează de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi care, după anul 2004, a trecut printr-un proces de renovare.
Construcţia în stil baroc a fost înscrisă pe lista Monumentelor Istorice al Judeţului Cluj încă din anul 2004.
În secolul XIX, cea mai bogată familie la acea vreme din Corneni era familia Intzedi Iuliana. Totul a început în secolul XVIII, principele Transilvaniei i-a făcut cadou lui Inczedi Gyorgy o moşie în Corneni, care ulterior va ajunge în posesia avocatului Bokros Lajos, cel care a construit castelul între anii 1898-1900.
Pe fațada castelului se afla o placă cu stema familiilor Inczédy și Wass, cu inscripția:” L.B.N.V. dragul conte Intzédi György/împreună cu a lui Was Ágnes a sfințit această casă sălaș liniștit ai moștenitorilor Iehovei/a terminat construirea în anul 1774.” Inscripția prezentă se referă la o fostă construcţie de la care s-a păstrat o lespede de piatră ce a fost refolosită la construirea castelulul în anul 1774. Majusculele semnifică Liber Baron din Oradea Mare. Actualul castel a fost construit în jurul anului 1900.
În anul 1903, castelul Schirling îşi va schimba proprietarul în posesia notarului regal Rudolf Schilling, în urma căsătoriei acestuia cu Bokros Júlia, fiica avocatului Bokros Lajos și Inczédy Julianna lánya. Castelul de la Corneni mai este cunoscut şi sub denumirea Castelul Schilling.
După etapa naționalizării din perioada comunistă castelul a funcționat ca școală și apoi la comun cu un colectiv agricol. Castelul a fost de curând revendicat de o persoană publică, Takács Csaba, deputat UDMR căruia i-a fost retrocedată clădirea în 2005, şi care îşi propune să-l reintroducă în circuitul turistic.
Date de contact: Corneni, judeţ Cluj. |