De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o emblemă a regalităţii româneşti!
- Este în Săvârșin, județul Arad
- Construit între anii 1650-1680
- Închis temporar turiștilor
Castelul regal de la Săvârşin se află în satul cu acelaşi nume şi a fost construit între anii 1650-1680 de familia nobiliară Forray…
- Ctitor/Autor: familia nobiliară Forray
- Benefiar: Casa regală de România
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate:
- Condiții de vizitare: în prezent închis turiştilor
În data de 9 iunie 1784, vicecomitele Andras Forray a fost răpit de haiducii conduşi de Petre Baciu, eliberat ulterior, în urma satisfacerii revendicărilor haiducilor de însuşi împăratul Iosif al II-lea. La 3 noiembrie 1784, au sosit aici, cetele conduse de Horia, Cloşca şi Crişan, cărora li s-au alăturat şi iobagii de pe domeniu, care au refuzat să se alăture răsculaţilor, iar castelul a fost incendiat şi distrus în mare parte.
La începutul sec. al XIX-lea, castelul a fost refăcut în stil neoclasic şi prevăzut cu etaj şi balcon. De-a lungul timpul a trecut prin mai multe etape de transformări interioare şi exterioare.
La sfârşitul dominaţiei maghiare asupra Transilvaniei, castelul a ajuns în posesia lui Carol Hunyady, care a stăpânit domeniul Săvârşin până la moartea sa, în anul 1932, când domeniul intră în proprietatea societăţii „Corvin”, la care acţionar majoritar era Anton Mocioni. În data de 26 martie 1943, acesta vinde acţiunile majoritare regelui Mihai I.
Situat într-un loc pitoresc, la poalele munţilor Zarandului, castelul este înconjurat de un parc dendrologic, cu lac şi debarcadier, care a fost înfiinţat în anul 1514, de vicecomitele Andras Forray.
Lacul are o insuliţă la care se ajunge traversând un pod din lemn. Parcul are o suprafaţă de 6,5 ha şi adăposteşte specii rare de arbori şi arbuşti, declarate monumente ale naturii, precum bradul argintiu, molidul, tuia piramidală, pinul de Himalaya, chiparoşi de baltă, salcâm chinezesc, stejari seculari etc..
În anul 1948, castelul a fost confiscat de comunişti, dar în data de 1 iunie 2001 a revenit în posesia Casei Regale, de ale cărei restaurare s-a ocupat Principesa Margareta, care a respectat acelaţi stil crest de Regina mamă, Elena, în anul 1943.
Date de contact: drumul E68, care face legătura între Sebeş, Deva şi Arad. |