De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că a fost cândva „Micul Trianon” al judeţului Arad.
- Este în Căpâlnaş, Județ Arad
- Construit în 1860
- Închis turiștilor
Castelul Mocioni-Teleki se află în satul Căpâlnaş, comuna Birchiş, în judeţul Arad şi a aparţinut familiei Mocioni, unul dintre cele mai vechi clanuri nobiliare româneşti, ai cărei membri au fost oameni politici importanţi, care s-au remarcat în Parlamentul de la Budapesta…
- Ctitor/Arhitect: Otto Wagner
- Cod monument Istoric: AR-II-a-A-00594
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
În anul 1853, Ioan Mocioni de Foen achiziţionează domeniul de la Căpâlnaş de la familia Zichy contra sumei de 260.000 de florini, intrând astfel în posesia familiei Mocioni.
Castelul va fi construit între anii 1876-1879, după planul arhitectural realizat de arhitectul de origine austriacă, Otto Wagner (1841-1918), sub patronajul fiicei lui Ioan Mocioni de Foen, Ecaterina Mocioni, şi a soţului acesteia, Mihai Mocioni.
Sursa de inspiraţie pentru realizarea planului a reprezentat-o Micul Trianon de la Versailles, fiind construit într-un stil clasic, de factură eclectică.
Castelul este situat în inima parcului de 8 ha şi este unul din cele mai frumoase din zonă. Faţadele sunt împărţite în trei spaţii orizontale distincte şi decorate cu patru coloane din blocuri de marmură masivă şi capiteluri corintice, dintre toate cea principală fiind cea mai bogot decorată. În fiecare spaţiu se află o uşă imensă, iar deasupra lor câte o fereastră pătrată.
La exterior, clădirea este finisată cu tencuială ocru, specifică perioadei când a fost construită, cu registrul inferior marcat printr-o tencuială gri şi decoraţiile preţioase sunt scoase în evidenţă printr-o nuanţă de roz.
Interiorul frapează prin jocul de culori al finisajelor, bogăţia elementelor decorative şi subtilitatea plastică a acccesorilor. Din castel nu lipsea sala bibliotecii, care găzduia una dintre cele mai valoroase biblioteci ale imperiului Austro-Ungar.
Într-una din camere, Ecaterina Mocioni a amenajat o farmacie, iar medicamentele le oferea ţăranilor de pe domeniu.
Domeniul va fi moştenit de Eugen şi Alexandru Mocioni, fiii lui Mihai şi ai Ecaterinei Mocioni, însă în palat va locui Eugen Mocioni, împreună cu soţia şi cei cinci copii ai săi, iar fratele său, Alexandru, care va ajunge preşedintele Partidului Naţional Român din Crişana şi Banat, va locui în palatul din Birchiş.
Cei doi fraţi, pasionaţi de muzică clasică vor organiza multe evenimente muzicale în reşedinţa de la Căpâlnaş.
În lucrarea „Monografia familiei Mocioni”, autorul Theodor Botiş descrie astfel atmosfera serilor muzicale: „În castelul din Căpălnaş, unde locuia familia lui Eugen Mocioni, distracţia zilnică şi aproape unică era muzica. În zilele de recepţie se executau adevărate concerte de muzică clasică, întrebuinţându-se cele două piane de salon. Dar concertele căpătau strălucire artistică mai ales datorită stăpânei casei, ‹‹Cocoana Terezia›› a cărei voce, frumos colorată şi bine cultivată, fermeca pe oaspeţi. Dealtfel, întreaga personalitate a acestei femei avea un farmec de neuitat.”.
După moartea subită a lui Eugen Mocioni, în 1901, Alexandru Mocioni va avea grijă de familia fratelui său până la sfârşitul zilelui lui, în 1909. În continuare castelul va fi locuit de Therezia Mocioni şi de fiica sa, Ecaterina Mocioni (1883-1959?), împreună cu soţul său, contele Jenő (Eugen) Teleki (1881-1947), cu care va avea doi copii.
În anii 30, englezul Patrick Leigh Fermour, care la 18 ani a părăsit Anglia pentru a începe o călătorie pe cont propriu prin Europa cu destinaţia Constantinopol, a vizitat domeniul de la Căpâlnaş, despre care va scrie mai târziu în cartea „Between the Woods and the Water”. Acesta va aminti şi de colecţia de fluturi a contelui Teleki şi biblioteca impresionantă cu cărţi rare, care de altfel au fost distruse. Contele Teleki a murit în anul 1947 şi a fost înmormântat în parcul palatului, lângă fiica sa.
În 1948, odată cu venirea regimului comunist, castelul şi moşiile au fost naţionalizate.
În anul 1964, castelul a trecut printr-un proces de restaurare.
Ulterior, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii, iar în prezent funcţionează un spital de psihiatrie.
Date de contact: satul Căpâlnaş, comuna Birchiş, judeţ Arad. |