De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că
- Este în Lipova, Județ Arad
- Construit în secolul al XVIII-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Castelul Misici, cunoscut şi sub numele Casa Bocu, este un valoros monument istoric şi arhitectural, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21…
- Ctitor/Autor: Ion Mişici
- Cod monument Istoric: AR-II-m-B-00621
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Istoria clădirii începe în sec. al XVII-lea şi de-a lungul timpului a suportat o serie de modificări în stilul arhitectural. La mijlocul sec. al XIX-lea, în anul 1893, castelul intră în proprietatea familie Mişici, de unde şi numele castelului. După moartea lui Athanasie Mişici castelul intră în posesia fiilor acestuia. În anul 1922, castelul ajunge în proprietatea ziaristului şi omului politic, Sever Bocu, până în anul 1953, perioadă în care acesta aduce modificări stilului arhitectural.
Sever Bocu (1874-1951) a fost un politician român, unul din fruntaşii Partidului Naţional Român, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc, ziarist, redactor la ziarul „Tribuna” din Arad şi ministru în guvernul lui Iuliu Maniu. De numele lui se leagă întemeierea Universităţii de Vest, a Teatrului de Vest şi a mai multor instituţii importante din vestul ţării.
În anul 1930, castelul trece printr-un proces complet de renovare, fiind decorat în stilul Rococo, specific Franţei secolului al XVIII-lea, şi în mare vogă în Viena sec. al XIX-lea, caracterizat prin bogăţia şi varietatea detaliilor şi a ornamentelor, precum şi prin exagerarea caracteristicilor barocului până la opulenţă.
Interiorul clădirii a fost decorat într-un mod elegant, cu tablouri vechi, oglinzi, teracote, candelabre impunătoare din cristale şi sticlă de Murrano şi parchet înflorat din lemn. Pe faţada clădirii a fost adăugată între cele două lampadare o scenă copiată de pe Columna lui Traian. În prezent, castelul Mişici adăposteşte Muzeul Orăşenesc din Lipova, înfiinţat în anul 1953, care este împărţit în opt săli.
Dintre cele opt săli, două ies în evidenţă, şi anume „Salonul Roşu” şi „Salonul Galben”, nume dat de culoarea tapiseriei care îmbracă pereţii camerelor respective. În „Salonul Roşu” se găseşte o sobă spectaculoasă de porţelan, realizată în stil rococo. Muzeul are şi o sală denumită „Sever Bucu” unde se găsesc piese originale de mobilier, piese de argintărie cu monograma familiei, precum şi multe alte piese.
Salonul familiei a suportat modificări, tavanul ornamentat cu foiţă de aur, a fost înlocuit cu foiţă din bronz. Candelabrul este tot cel original, din sticlă de Murrano, după moda vieneză. În camera de muzică, deasupra oglinzilor încă se păstrează ornamentele originale, îmbrăcate în foiţe de aur, şi lucrate fin.
În castel se găseşte şi un şemineu din marmură de Carrara, câteva sobe de teracotă şi candelabre, oglinzi de cristal aduse de Sever Bocu după anul 1930.
Muzeul adăposteşte şi o frumoasă colecţie de artă ce a aparţinut Eleonorei Costescu şi Vasile Varga, ce cuprinde pictură românească modernă, pictură din şcolile italiană, flamandă, engleză, franceză, maghiară, piese de artă decorativă (argintărie, porţelan, sticlă şi mobilier).
Se găsesc şi exponate din epoca comună primitivă şi evul mediu. O altă sală este dedicată evenimentelor Revoluţiei Paşoptiste (1848-1849). Trei din sălile muzeului prezintă arta din Valea Mureşului. Alte două săli sunt destinate evului mediu şi prezintă activitatea economică a satului, participarea la răscoala din 1514, precum şi luptele de eliberare purtate de Mihai Viteazul, care a stăpânit Lipova în perioada 1599-1600. O bibliotecă alcătuită din 10.000 de volume conferă valoare muzeului. Centrul de Documentare Artistică „Costescu-Varga” (Eleonora Costescu și Vasile Varga) este o parte a Complexului Muzeal Lipova, dar se află sub administraţia Consiliului Local Lipova.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – RON |
Marţi-Duminică: 9:00 – 17:00 Luni: închis |
Date de contact: Str. Nicolae Bălcescu nr. 21, Lipova, judeţ Arad, nr. telefon: 0257.563.303. |