- Este în Lăzarea, Județul Harghita
- Construit în 1450-1632
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Castelul Lázár este unul dintre cele mai frumoase construcţii renascentiste din Ardeal, care păstrează o istorie zbuciumată…
- Autor: familia Lázár
- Cod monument Istoric: HR-II-a-A-12854
- Trasee amenajate: da
Cetatea poartă numele familiei Lázár, care s-a ocupat de construcţia şi de renovarea ei de-al lungul timpului. Cea mai veche construcţie a ansamblului Lázár este un turn ce datează din 1450. Ştefan al IV-lea Lázár, jude al scaunelor Ciuc, Gheorgheni și Cașin, a demolat conacul aflat pe proprietate şi a ridicat o clădire mai amplă, refolosind unele segmente ale vechii clădiri.
Castelului i s-au ridicat partu turnuri de colţ. Trei au formă rectangulară şi poartă amprenta stilului italian, cu inscripţii şi fresce cu blazoane, picturi murale decorative a căror urme mai pot fi observate şi astăzi. Pe turnul porţii, cu litere gotice, se află inscripţia „Cristus Maria 1532″, care relevă că în acest an au fost efectuate unele lucrări asupra castelului. Cel de-al patrulea turn, „Bastionul Roşu”, cel din partea de nord-vest, iese din tipar, având şapte colţuri.
Între anii 1590-1594, principele Bethlen Gábor, una din cele mai importante personalităţi transilvane, şi-a petrecut aici copilăria. Tot la castel, domnitorii Moldovei Petru Rareş (1527-1538) şi Mihnea Vodă (1660) au fost oaspeţi.
Lázár Ferenc a construit sala „palatului mare” sau „Sala Cavalerilor”, unde s-au ţinut ani la rând şedinţele Scaunului.
Restul adăugirilor au fost realizate între anii 1631-1632, în timpul lui Lázár István IV, judele regal al scaunelor Ciuc, Gheorgheni şi Caşin, acre a copilărit cu principele Bethlen Gábor. Detaliile construcției, precum scara monumentală, bastioanele decorate cu inscripții și blazoane și cornișa pictată după stilul renascentist, exprimau influenţa şi puterea Principelui. În mijlocul curții a fost amplasată o închisoare unde stăteau întemnițații până ce se hotăra soarta lor. Anul 1962 este menţionat sub blazonul de pe zidul bastionului stâng ca an de definitivare a construcţiilor, alături de stema lui Lázár István IV, pe bastionul din stânga porţii. Au mai fost ridicate bucătăria, locuinţa personalului de deservire, cuptorul, cazarma, fântâna, atelierul de fierărie şi grajdurile.
În timpul războaielor curuţilor, în 1706 – 1707, castelul a fost grav afectat, decoarece trupele austriece au devastat şi incendiat castelul. Zidurile din centru s-au prăbușit și doar încăperile adosate zidului estic au rămas intacte. Lázár István IV și-a mutat reședința din nou la Lăzarea, ridicand până în 1742 un nou corp în stil baroc numit anterior „Casa Doamnei”. Şase ani mai târziu castelul a fost din nou incendiat și după aceasta nu au mai existat reconstrucții însemnate. În 1773, castelul a fost împărțit între cei trei membri ai familiei, până la mijlocul secolului al XIX-lea, dar la momentul respectiv doar o mică parte din cetate a fost locuită. În 1872, a fost din nou incendat, clădirea fiind degradată decisiv.
S-au făcut şi cercetări arheologice, care au scos la iveală în fundațiile conacului două tracturi și un ax orientat est-vest.
Începând din 1963, castelul a început să fie renovat treptat. S-a consolidat și reconstruit Bastionul Roșu, Sala Cavalerilor, bastionul ciunt, temnița, corpul porții și fațada sudică, precum și picturile din 1532. Sala Cavalerilor este ornată cu mobilier sculptat care are motive populare locale, cu steme transilvănene, lămpi şi alte elemente de decor din fier forjat. Tavanul pictat din lemn a fost de asemenea reconstruit.
Castelul este astăzi Galerie de Artă, „Prietenia”, care ocupă cele opt săli ale bastionului porţii şi încăperile din Sala Cavalerilor. Sunt expuse în permanenţă 150 de picturi din tezaurul artistic, format din donaţiile artiştilor participanţi la tabăra de creaţie, expoziţia fiind astfel o reprezentare bogată a artei plastice contemporane. În castel este expus bustul lui Bethlen Gábor, opera artistului Ferenc Ernő. Sala de deasupra Sălii Cavalerilor găzduieşte exponatele de grafică.
Castelul Lázár a fost construit într-o combinație de stiluri: romanic, gotic și renascentist. Scopul a fost cel de a construi un ansamblu bastionar imens și unic în Transilvania cu un rol important în Principat.
În prezent, Castelul Lázár este administrat de Centrul Județean de Creație, al Consiliului Județean Harghita, însă trăiesc și urmași ai familiei Lázár care îl revendică.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi: 8 lei |
Marţi – Duminică: 9:00 ― 16:00. Vara este deschis până seara. |
Date de contact: comuna Lăzarea – din Gheorgheni pe DN 12 spre Topliţa. Este prima localitate din Gheorgheni. |
|
|