- Este în Carei, Județ Satu Mare
- Anul începerii construcției: 1482
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Castelul Karolyi se află situat în oraşul Carei, fiind astfel un loc de pelerinaj turistic destul de des vizitat…
- Ctitor: Karoly Laszlo
- Cod monument Istoric: SM-II-a-A-05280, SM-II-m-A-05280.01, SM-II-m-A-05280.02
- Trasee amenajate: nu
Construcţia clădirii a avut loc în anul 1482, cu scopul de a deveni o locuinţă destul de solidă pentru Karoly Laszlo.
Construcţia a stârnit împotrivirea nobililor din comitatul Satmar, fiind nevoie de intervenţia regelui Matei Corvin pentru aplanarea conflictului. În aproape 100 de ani, mai exact în anul 1592, Karoly Mihaly a încercat să transforme castelul într-o clădire mai rezistentă din cauza deselor incursiuni ale turcilor.
Clădirea veche a fost înconjurată cu ziduri puternice, întrerupte cu bastioane, având un sant exterior întărit cu palisade peste care trecea un singur pod suspendat.
Cetatea a jucat un rol important de-a lungul sec. XVII, făcând parte din rândul marilor fortăreţe de apărare a frontierei vestice a Transilvaniei. Importanţa cetăţii este menţionată mai ales după reconstrucţia ei între anii 1661-1666 şi continuă şi în timpul războaielor duse de principele Rakoczi Francisc al II-lea împotriva habsburgilor (1703-1711 ).
Cetatea este asediată de armata principelui, dar după câteva zile Karoly Sandor trece de partea principelui fiind numit conducătorul armatei. În 1705 cetatea este atacată de austrieci şi distrusă parţial, fiind refăcută în acelaşi an.
Deoarece la sfârşitul sec. XVIII cetatea nu mai juca niciun rol militar, Karoly Jozsef a hotărât demolarea zidurilor şi astuparea şanţurilor. Păstrând fundaţia şi unele ziduri a fost construit un castel patrulater, cu un singur etaj. Construcţia a fost terminată în anul 1794, era în stil baroc şi cuprindea 20 de camere la parter, 21 la etaj şi o capelă. Tot în această perioadă se formează parcul cu plante rare şi se construieşte un manej pentru 24 de cai. Cu toate că zidurile sale au fost destul de rezistente, cutremurul din anul 1834 a reuşit să dărâme iarăşi zidurile castelului, acesta fiind renovat în perioada 1894-1896.
Un nivel în plus şi trei turnuri mari şi mici completează acum castelul faţă de momentul anterior cutremurului. Restaurarea s-a făcut în stil neogotic, condusă de arhitectul Meining Arthur. Elementele de apărare din actuala formă a clădirii au doar rol decorativ (bastionul, şanţul cu apă). Arhitectura interioară a clădirii, uşile, ferestrele, balustrada scării interioare precum şi obiectele din fier forjat au fost făurite de meşteri locali. Holul era destinat primirii oaspeţilor, sălile de la parter erau folosite ca sufragerii şi bucătarie în timp ce încăperile de la etajele I şi II erau locuinţe.
În prezent, în castel se află un muzeu istoric şi de ştiinţele naturii, aici funcţionând şi biblioteca cu peste 80.000 de volume. La capela din castel sunt organizate cununii, iar ocazional, sunt găzduite nunţi în curtea sa.
Parcul din jurul castelului Karolyi era în anul 1700 o gradină foarte frumoasă ce adăpostea numeroase specii de plante; grădina a fost amenajată atunci în stil baroc. 90 de ani mai târziu, Bode Gyorgy, de meserie grădinar duce grădina la un alt nivel schimbând stilul dintr-unul baroc în unul englezesc: plante exotice sunt amenajate acum într-o seră. În momentul de faţă, grădina măsoară 12 hectare, adăposteşte 208 specii şi subspecii de plante arborescente, este declarată parc dendrologic şi reprezintă un monument al naturii ocrotit. De menţionat faptul că platanul de dimensiuni uriaşe din faţa castelului îşi înfinge rădăcinile în acele pământuri încă din anul 1810.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 5 RON Copii, elevi, studenţi, grupuri organizate – 3 RON |
19 martie – 7 aprilie 2013 Orar zilnic: 9:00-17:00
1 aprilie – Închis
Vizitarea se va face în urma unei progrămari la tel. 0261-864-981. |
Date de contact: Piaţa 25 Octombrie nr. 1, Carei, nr. telefon 0261-864-981. |
|
|