- Este în Micloşoara, Județul Covasna
- Construit în preajma anului 1700
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Castelul Kalnoky din localitatea Micloşoara este o frumoasă proprietate din Transilvania curtată de prinţi…
- Ctitor/Autor: familia Kalnoky
- Cod monument Istoric: CV-II-m-A-13241
- Trasee amenajate: da
Sfatul nostru este să onorezi orice invitaţie în localitatea Micloşoara fiindcă satul este unul dintre cele mai frumoase aşezări din Transilvania. Printre casele tradiţionale şi imobilele de care se vorbeşte chiar şi la curtea regilor britanici se numără şi Castelul Kalnoky. Edificiul aparţine unei familii de renume în Transilvania şi a fost folosit în trecut drept conac de vânătoare. Arhitectura sa combină stilurile baroc, renascentist şi neoclasic, iar fundaţia clădirii este realizată din piatră de factură medievală.
Existenţa castelului este strâns legată de o legendă transmisă din generaţie în generaţie şi de la turist la turist. Potrivit acesteia, în secolul al XIII-lea, în timp ce se afla la vânătoare, regele Ungariei din acele vremuri a fost salvat de la moarte de un secui pe numele său Kalnoky. Regele era să fie ucis de un urs care s-ar fi năpustit asupra lui, dar Kalnoky a intervenit în timp util şi a ucis ursul cu o săgeată.
Drept răsplată, regele a înnobilat eroul şi i-a oferit o moşie în satul Micloşioara. Stema familiei Kalnoky înfăţişează chiar un urs străpuns de o săgeată, amintind de acele zile.
Din punct de vedere istoric, familia Kalnoky a fost atestată documentar prima dată în anul 1252 când se menţiona, totodată, faptul că membrii acesteia deţineau două moşii principale: conacul de vânătoare de la Micloşoara şi reşedinţa de pe Izvorul Crişului.
Castelul Kalnoky este menţionat pentru prima oară într-un document din anul 1211, unde era descris ca fiind o fortăreaţă de graniţă între teritoriul Cavalerilor Teutoni şi restul Ungariei. Din anul 1500 a început să fie utilizat drept un conac de vânătoare, iar faţada lui a fost împodobită cu elemente renascentiste precum decoraţiunile pictate pe ziduri.
În 1987 palatul a intrat într-un proces de restaurare şi a fost inclus într-o arie destinată turismului rural ecologic. De asemenea, Castelul Kalnoky a suferit diverse transformări de-a lungul timpului, păstrîndu-se foarte puţine elemente din construcţia iniţială. Unul dintre acestea este porticul sculptat de piatră al capelei vechi, ce datează din anul 1685. În 1884 acesta a ţinut loc de uşă în cripta familială din cimitirul bisericii romano-catolice.
Grădina proprietăţii a fost organizată mai întâi după model englezesc, dar a fost reconstruită în stil clasic în secolul al XX-lea. Bastionul dinspre lac şi balconul închis afişează elemente renascentiste.
Turiştii se pot caza în camerele Castelului Kalnoky al cărui proprietar este, în prezent, contele Tibor Kalnoky, fiul lui Gustav Kalnoky, diplomat austro-ungar şi ministru de externe în guvernul de la Viena. Frumuseţea şi ineditul palatului sunt recunoscute şi la nivel internaţional. Castelul este inclus, chiar, în topul celor mai neobişnuite destinaţii din Europa, neobişnuit care l-a atras, în drumul său prin România, pe însuşi Prinţul Charles al Marii Britanii.