- Este în comuna Brâncovenești, sat Brâncovenești, judetul Mureș
- Construit în sec. XVI
- Închis turiștilor
Castelul Brâncoveneşti este construit în stil gotic-renascentist, în jurul lui fiind legată istoria tulburătoare a familiei Kémeny, care a deţinut castelul timp de 300 de ani, perioadă în care castelul a cunoscut cei mai glorioși ani ai săi…
- Trasee amenajate: nu
- Condiții de vizitare: închis turiștilor
De-a lungul timpului, castelul a aparţinut mai multor familii nobiliare, iar în 1948 a fost naţionalizat. Castelul este construit pe un plan pătrat, are 4 turnuri pe colt, două mari și două mai mici. Majoritatea ferestrelor au ancandramente în stil renascentist, iar deasupra intrării se poate observa un balcon suspendat pe console de piatră. Intrarea în castel se face pe partea nordică, pe un podeţ care travesează șanţul cetăţii. Castelul Kendy-Kemeny a început să fie construit în sec. al XV-lea de către familia nobilului Losonczi Dezsofi pe ruinele unei foste cetăţi înconjurate cu şanţuri ce pot observate și astăzi, despre care se spune că a fost distrusă în 1242, în urma marii năvăliri mongole. În următorii 150, castelul a intrat în proprietatea mai multor persoane. În 1610, Gabriel Bethlen, voievodul Ardealului apare ca proprietar al edificiului, pentru ca apoi să fie preluat de Gheorghe Rakoczi I.
În 1648, Gheorghe Rakoczy al II-lea, ajunge la tronul Transilvaniei și donează moşia formată din cinci sate, unui conducător de oşti pe nume Ioan Kemény, cu ajutorul cruia reuşeşte să facă Dieta din Târgu Mureş să îl aleagă din nou principe al Transilvaniei, la 29 septembrie 1659. Ioan Kemény își găsește sfȃrșitul într-o bătălie din 1662, iar inamicii lui distrug domeniul de la Brâncoveneşti, însă de fiecare dată familia reusește să reconstruiască castelul.
În 1926, la castelul de la Brȃncovenești este fondată asociaţia culturală ardelenească Helikon și timp de douăzeci de ani devine centrul întȃlnirilor literare ale scriitorilor ardeleni de limbă maghiară, și nu numai. În 1960, Castelul Kemeny este renovat în întregime cu ajutorul puşcăriaşilor.
În prezent, castelul este sediul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Brâncovenești.
Date de contact: Str.Castelului nr. 215, Brâncovenești, Mureș. |