- Este în Gurghiu, Județul Mureş
- Construit în secolul al XVII-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Castelul Bornemisza este o construcţie ce datează din secolul al XVIII-lea, care ascunde o istorie zbuciumată…
- Ctitor/Autor: principele Gheorghe Rakoczy I si familia Bornemisza
- Cod monument Istoric: MS-ll-m-A-15692.01
- Trasee amenajate: da
Castelul Bornemisza a fost unul dintre cele mai importante castele regale din Transilvania. A fost ridicat în mai multe etape, iar istoria lui începe din secolul al XVII-lea. În 1643, principele Gheorghe Rakoczy I a construit o clădire cu etaj, cu 20 de camere, la poalele muntelui, unde venea la vânătoare. Rakoczy s-a îngrijit de această curie, chemând meşteri renumiţi din Transilvania şi aducând pietre cu căruţa de la cel mai renumit atelier de sculptori din Cluj. La sfârşitul secolului, domeniul a intrat în posesia trezoreriei, iar în 1734, a fost arendat pe 99 de ani familiei Bornemisza, care a terminat construcţia castelului, clădirile şi capela. Au folosit materiale de la ruinele cetăţii din deal. În 1740, ei au făcut un parc dendologic cu specii de arbori autohtone, dar şi exotice.
Familia Bornemisza era foarte cunoscută în Ardealul secolului al XVIII-lea, datorită lui Ioan Bornemisza, care era cancelarul Transilvaniei, al doilea om din ierarhia politică, după guvernator. Locuia la Viena şi şi-a îmbogăţit familia.
Din 1830, sfârşitul arendei, a început un lung proces între stat şi familia Bornemisza, ridicată la rangul de baroni, până în anul 1870. Baronii au pierdut moşia si au fost despăgubiţi pentru restul investţiilor lor: manufactura de sticlă din Glăjari, fabrica de porţelan, hârtie şi rachiu, şcolile şi casele parohiale catolice.
În 1880, locul a fost reamenajat şi transformat în castel de vânătoare pentru principele Rudolf Josef, până în 1893, când el a murit. Apoi, castelul a avut funcţia ueni şcoli, care pregătea specialişti în pădurărit şi cu profil cinegetic. Prin construirea în zilele noastre a unui local nou de şcoală silvică, castelul a devenit Muzeu de vânătoare.
În curtea castelului există şi o mică biserică romano-catorlică, ce a fost ridicată de proprietarii de atunci în stil baroc, în 1730, fiind capela castelului. În anul 1938, capela a intat pe mâinle ortodocşilor, care au aruncat placa din piatră bisericii, veche de sute de ani, punând în loc o placă de marmură lucioasă pe care sau scris: „Această bisericuţă a fost zidită în septembrie 1938 de către credincioşii ortodocşi din Gurghiu…”. Piatra originală a fost aruncată în curte, unde a rămas zeci de ani de zile. În biserică, acum se oficiază slujbele greco-catolice, deoarece biserica mare pe care şi-au construit-o în centrul satului, au fost nevoiţi sa o cedeze tot ortodocşilor.
Castelul Bornemisza s-au păstrat foarte bine elementele lui din prima fază, renascentiste, cât şi cele baroce, deşi ajunsese într-o stare de degradare avansată. S-au descoperit mai multe picturi murale datând din secolul al XVII-lea, care simbolizau buna guvernare.
Cu timpul, Castelul a intrat în posesia Muzeului Judeţean şi a început reabilitarea acestuia, primul pas fiind repararea acoperişului, pentru a-l transforma într-un punct de interes turistic cultural şi centru de vânătoare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Zilnic 10:00 – 17:00 |
|
Date de contact: Str. Eroilor 2, sat Gurghiu, judeţul Mureş. (la 15 km de Reghin) |
|
|