- Este în Cetatea de Balta, Județ Alba
- Atestata documentar in anul 1197
- Deschis turiștilor.
Castelul Bethlen – Haller a avut de-a lungul timpului mai multe destinatii: gradinita, inchisoare, cantina, carmangerie si sectie de sampanizare. In a doua jumatate a secolului trecut a fost nationalizat, iar in prezent exista intentia de a transforma castelul in hotel de lux…
- Cod monument Istoric: AB-ll-m-A-00201.01
Castelul Bethlen – Haller este situat in Cetatea de Balta, la 66 de kilometri de Alba Iulia, pe Malul Tarnavei Mici intr-un loc calcat de istorie unde rasuna nume sonore precum Matei Corvin, Stefan cel Mare, Petru Rares, Gabriel Bethlen si Mihai Apafi. Cetatea de Balta se afla pe DJ 107 in judetul Alba la 20 de kilometri de Tarnaveni. Numele localitatii este legat de o cetate distrusa in secolul al XVI-lea, care se afla in sud-vestul localitatii.
Anul construitii, cat si beneficiarul castelului Bethlen este incert, se stie doar ca Stefan Bethlen, fratele principelui Transilvaniei, Gabriel B. il restaureaza si il transforma dandu-i aspectul renascentist. Forma castelului este rectangular cu patru turnuri circulare in fiecare colt plus un turn secundar alipit uneia dintre fatade si care are in interior o scara secundara.
Chiar daca a fost construit in secolul XVII, castelul este reprezentativ pentru arhitectura renascentista din Transilvania si care totusi pastreaza si trasaturi renascentiste originale ca: bolti, turnuri circulare si acadramente ale ferestrelor si usilor. Nu are curte interioara. In anul 1773 cladirea este renovata si i se adauga elemente baroce, printre care si constructia turnului portii prabusit in anul 1972.
Markus Bethlen este ultimul Bethlen care detine castelul si care il vinde in a doua jumatate a secolului al XIX-lea familiei Haller, care il pastreaza pana la nationalizare. In perioada comunismului printre multele functii a fost transformat in sectie de sampanizare aferenta Intreprinderii Agricole de Stat Jidvei ceea ce a insemnat si disparitia pieselor de mobilier originale, cat si a decoratiunilor.
Dupa 1989, castelul este retrocedat familiei Haller si aceasta il vinde detinatorilor firmei de vinuri Jidvei, familia Necsulescu. Un timp mai functioneaza ca sectie de sampanizare, apoi in anul 2003 se executa ample lucrari de restaurare si reamenajare a ansamblului pentru o destinatie apropiata celei pentru care a fost construit. In prezent castelul este imaginea vinurile Jidvei si este proprietate privata care totusi se poate vizita la cerere.
Date de contact: Strada Libertatii, sat Cetatea de Balta, judet Alba |
|
Parohia Cetatea de Balta, Biserica Reformata Calvina |