- Este în Arcalia, comuna Sieu-Magherus, Județul Bistriţa-Năsăud, la 15 km de municipiul Bistriţa.
- Construit acum 150 de ani.
- Deschis turiștilor parţial (ei au acces deplin doar în parcul dendrologic).
Castelul Bethlen din Arcalia este singurul castel construit în stil mauro-bizantin din Transilvania şi un obiectiv ce nu trebuie ratat în timpul peripeţiilor tale turistice…
- Autori: familia Bethlen.
- Cod monument Istoric: BN-II-a-A-01614
- Trasee amenajate: da
Fosta proprietate a unei familii de grofi maghiari, Castelul Bethlen are o vechime de aproximativ 150 de ani, dar o soartă mai bună comparativ cu celelalte castele din zonă. Edificiul a fost renovat şi astăzi găzduieşte Centrul Regional al Francofoniei, aparţinînd Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Despre familia de grofi – care deţinea încă două castele în Bistriţa-Năsăud, la Beclean şi cel din satul Sieu – nu s-au păstrat informaţii întrucât întreaga lor bibliotecă cu manuscrise şi cărţi au fost incendiate după instaurarea regimului comunist.
În 1947, Castelul Bethlen din Arcalia a fost naţionalizat şi transformat în magazin sătesc, în staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri, iar, din 1963, a fost preluat de Universitatea Babeş-Bolyai.
Timp de trei decenii aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, spaţiul constituind şi o bază pentru practica de vară a studenţilor.
Suprafaţa totală a proprietăţii este de 16,5 hectare şi include un parc dendrologic (care ocupă circa 16 hectare) şi trei corpuri de clădiri. Parcul adăposteşte peste 150 de specii rare de arbori şi arbuşti ca de exemplu: bradul argintiu, molidul caucazian, salcâmul japonez, iar structura sa include alei principale, alei de legătură şi aleea labirint.
În castel se află o sală de conferinţe de 80 de metri pătraţi ce poate adăposti 70 de participanţi, o sală de seminar de 40 de metri pătraţi pentru 20-25 de persoane, o sală de lectură de 40 de metri pătraţi şi Biblioteca Francofoniei, de 25 de metri pătraţi. În plus, aici se organizează sistematic simpozioane ştiinţifice, seminarii, cursuri de vară, expoziţii, tabere de creaţie, iar vizitatorii au acces deplin doar în parcul dendrologic.
Spre Arcalia poţi ajunge circulînd pe DN 15 A, şoseaua care leagă Bistriţa de Reghin, la dreapta din mijlocul satului Sărăţel. Mai poţi ajunge şi cu trenul pe ruta Bistriţa-Cluj. Parcul şi castelul se află în mijlocul satului, unde mai poate fi admirată şi o biserică evanghelică veche.