- Este în localitatea Banloc, județ Timiș.
- Construit în 1793
- Deschis turiștilor
Acest frumos castel are un mare potenţial turistic, din păcate a fost lăsat în paragină după cutremurul din anul 1991 si s-a degradat foarte tare…
- Trasee amenajate: nu
Clădirea a intrat în posesia Patriarhiei printr-un proiect cu finanţare europeană şi încearcă să-i redea strălucirea de altădată. Castelul însă va fi nevoit să mai aştepte o vreme până se va „trezi la viaţă”. Din cauza degradării în care se află e greu de imaginat că acolo au locuit familii cu sânge albastru şi că în grajduri, caii de rasă mâncau din iesle de marmură roşie. Acest monument istoric este situat în localitatea după care şi-a luat şi numele, din judeţul Timiş şi a avut o istorie zbuciumată, trecând de la un posesor la altul, trecând prin războaie şi devastări.
Se spune că primul posesor a fost un paşă ce era suveran în Timişoara, pe perioada ocupaţiei turce, apoi că a fost reclădit din temelii de către contele Lazar Karatsonyi în anul 1793. După primul război mondial ocupaţia sarbă aduce şi primele devastări. În anul 1935 este vândut reginei Elisabeta a Greciei, sora regelui Carol, care îl renovează şi-i oferă ultima perioadă de glorie.
Elemente din decoraţiunile castelului au devenit pentru Prinţesă sursă de inspiraţie pentru decorarea Palatului Elisabeta din Bucureşti. Grifonul înaripat, întâlnit atât pe blazonul familiei Karatsonyi cât şi la piesele de mobilier în stil Empire din castel, poate fi văzut şi în decoraţiunile palatului din Bucureşti în diferite ipostaze. Frumuseţea castelului era accentuată şi de parcul din aripa dreapta a satului.
La intersecţia aleilor vegheau statui şi inscripţii care încă se mai văd parţial chiar după atatea decenii. Printre liniile de brazi, stă legat în cercuri şi cu „rănile” cimentate, unul dintre cei 100 de acaţi, aduşi din America. Castelul îşi ridică zidurile cu linie gotică, iar vârful se ridică spre cer ca o săgeată ascuţită chiar în faţa parcului.
Date de contact: localitatea Banloc, judeţ Timiş |
|
|