- Este în Malancrav, Județ Mures
- Construit în sec. al XV-lea
- Deschis turiștilor.
Castelul Apafi se afla in satul Malancrav, la aproximativ 25 de kilometri de Sighisoara si pare uitat de lume…
Sunt foarte putini oameni care stiu de el si sunt si mai putin cei ce merg sa-l viziteze. Pentru a ajunge la el se merge pe drumul ce duce catre Medias din Sighisoara si dupa localitatea Danes, la Laslea exista indicatoare ce indruma catre Malancrav. Drumul este bun si strabate o zona minunata cu dealuri line si in functie de anotimp cu colorit diferit.
In acest sat sunt ascunse bucati din trecutul istoric al Romaniei care au fost recent restaurate de catre Mihai Eminescu Trust si trecand prin zona veti vedea ce se poate face cand oamenii isi pun vointa si isi dau si interesul. In sat se afla o casa ce a fost cumparata de catre Printul Charles si pe dealul din dreapta satului cum vii dinspre Laslea se afla Conacul Apafi.
Conacul a fost construit in secolul XV pentru familia Apafi, iar prezenta lui este neobisnuita pentru aceasta zona cu radacini saxone. Pana a ajunge sa arate ca in prezent, conacul a suferit multe modificari, initial fiind o casa simpla si probabil din secolul XVII a primit aceasta forma. El este atestat in documente din Ungaria in care s-a tinut si inventarul amanuntit din diferite perioade. Toate acestea pentru faptul ca a apartinut printului Apafi de Transilvania si ulterior puternicei familii Bathlen.
Ultmii 50 de ani au fost grei pentru conac, el fiind confiscat de catre comunisti si transformat in camin cultural, iar spre sfarsitul veacului XX era complet lasat in paragina. In anul 2007 a fost preluat si restaurat de catre MET si acum arata ca un adevarat conac. Acum arata foarte frumos si inafara, langa el aflandu-se si o livada cu meri, langa care a fost construita si o fabrica ce face suc de mere ecologic.
In fata lui se afla un parc linistit cu o fantana ce asteapta sa fie pornita, iar aleile iti lasa spatiu destul de plimbare. Toate obiectele din casa sunt facute intocmai cum erau si originalele acum cateva secole. Peretii sunt impodobiti cu carti si tablouri vechi printre care si harta cetatii Timisoara de pe vremea cand era pasalac turcesc.