- Este in Ciocăneşti, Județ Suceava
- Deschis turiștilor
Localitatea Ciocăneşti este o „comună muzeu”, pentru că aproape fiecare casă de aici se aseamănă cu ouăle încondeiate specifice zonei şi aşa cum şi mănăstirile sunt frumos pictate la exterior, aşa şi casele sunt ornate cu diferite motive populare tradiţionale romȃneşti…
Este o comună unicat a ţării noastre în care agroturismul a luat o amploare mare. E greu să treci repede cu maşina prin Ciocăneşti şi ar fi şi păcat să nu te opreşti să admiri această „colecţie” de case unicat.
La intrare, comuna te întȃmpină cu panouri publicitare care expun oferta locului ce constă în agroturism, partie de ski, muzeu în aer liber, festivalul ouălor încondeiate care se ţine în data de 10-12 aprilie şi cel al păstrăvului din 14-16 august.
Comuna se află între Muntele Suhadului şi Obcinile Mestecănişului, pe malul Bistriţei Aurii.
E un loc minunat cu oameni gospodari şi liniştiţi, plin de culoare şi frumusete, într-un cuvȃnt … încȃntător. Cine calcă măcar o singură dată pe aici va reveni cu siguranţă atras de linistea, frumuseţea şi legendele locului. Una dintre legende spune că Muntele Suhard a fost primit de către Alexandru cel Bun drept cadou de domnie de la soţia sa Ana, cu ocazia încoronării sale. O a doua legendă se referă la numele localităţii Ciocănari.
Majoritatea familiilor poartă numele de Ciocan, iar acest nume se spune de către legendă că vine de la faptul că aici, pe vremea lui Ştefan cel Mare, erau cei mai buni meşteri ciocănari, ce făureau şi ascuţeau săbiile domnitorului, care în viaţa sa, n-a pierdut decȃt 2-3 bătălii şi a cȃştigat mai mult de 30 impotriva turcilor şi tătarilor. Ştefan avea încredere în aceşti ciocănari că îi vor face săbii bune.
O altă legendă spune că cel mai bun arcaş al lui Ştefan a fost pus să tragă o săgeată în sus chiar din această comună şi unde va cădea săgeata va ridica o mănăstire, acolo unde a picat săgeata s-a construit mănăstirea Putna. Mai toate casele au pictate pe pereţi motive tradiţionale florale pe care însă nu se mai găsesc în altă parte a ţării, aceleaşi motive sunt găsite pe iile, cămăşile şi bundiţele sătenilor de aici şi nu de puţine ori apare printre flori şi crucea, simbolul credinţei. Pȃnă şi primăria a interzis modificarea faţadelor şi chiar ea însăşi a dat un exemplu pictȃndu-şi pereţii în acelaşi fel şi mai mult chiar a sprijinit financiar pe cei ce nu aveau posibilitatea de a-şi picta pereţii.
La Ciocăneşti, de Crăciun, Bobotează, Sfintele Paşti, tot omul se îmbracă în straie de sărbătoare şi merge la biserică. Atunci este cel mai frumos şi poţi simţi că te-ai intors cu mulţi ani în urma în istorie şi mai ales poţi să simţi că esti romȃn. De cȃteva decenii bune încoace, satul Ciocăneşti a devenit o perlă a Bucovinei pusă bine în şiragul de frumuseti. Casele sunt pictate şi în interior iar pereţii sunt decoraţi cu bundiţe, catrinte şi cămăşi înflorate, toate de o frumuseţe extraordinară făcute cu migală şi purtate din moşi-strămoşi.
Cale de acces: situată pe şoseaua Iacobeni – Borşa, la 100 de kilometri de Suceava şi la 22 de kilometri de Vatra Dornei. |
|
|