- Este în comuna Nucșoara, Județ Argeș
- Munții Făgărașului
- Altitudine: cca 1800m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare
Cascada Mare a Văii Rele, situată pe cursul pârâului Valea Rea, în Munții Făgărașului, este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din țară. Se poate admira în toată splendoarea ei mai ales primăvara, la topirea zăpezilor, când are un debit impresionant…
- Amenajare / agrement: nu
- Trasee marcate: da
- Înălțime: 30m
- Condiții de vizitare: iarna accesibil doar montaniarzilor experimentați
Pârâul Valea Rea izvorăște de sub creasta Munților Făgărașului, chiar din căldarea glaciară de sub vârful Moldoveanu (cel mai înalt din Carpații românești), căldare unde se află și un lac glaciar de formă triunghiulară, la altitudinea de 2156m. Apa curge apoi la vale, către sud, traversând trei mari praguri glaciare succesive, unde se aruncă spre hău prin trei cascade, cea din mijloc fiind cea mai mare (peste 30m).
Cascada este accesibilă doar pe poteci turistice, fie dinspre nord, din Țara Făgărașului, traversând creasta munților și coborând din Portița Viștei pe vale, fie dinspre sud, din comuna musceleană Nucșoara, pe valea Râului Doamnei, după parcurgerea unui drum forestier de cca 40km. Această din urmă variantă, deși mai lungă și obositoare, poate fi folosită de mașinile de teren, care pot ajunge până la cca 3km de cascadă. Poteca turistică din Valea Rea, care trece pe lângă cele trei cascade, are marcaj triunghi roșu – la fel ca și poteca de pe Valea Viștea Mare, care urcă din Ardeal, din orașul Victoria, până în creastă, și care se poate parcurge în cca 7-8 ore.
Descrierea potecii dinspre sud: De la capătul drumului forestier, la altitudinea de 1420m, se ajunge după cca 100m, pe poteca marcată cu triunghi roșu, la stâna din Valea Rea. Peisajul care se deschide de aici este unul dintre cele mai frumoase, putându-se admira panorama văii superioare, alpine, cu cascadele Văii Rele, în special cea de sus. După cca o oră de urcuș, poteca urcă pragul glaciar principal, lăsând pe stânga cascada de jos. Cea mare, din mijloc, se poate admira numai părăsind poteca spre stânga și apropiindu-ne de canionul săpat de apele vijelioase.
Descrierea potecii dinspre nord: De la indicatorul din Portița Viștei, situată pe creastă la altitudinea de 2130m, având în apropiere și refugiul alpin Viștea Mare, se coboară pe poteca marcată cu triunghi roșu în căldarea glaciară unde se află și lacul Văii Rele. Trecând apoi pe lângă cascada de sus, depășim primul prag glaciar, o zonă mlăștinoasă, și la o oră din Portița Viștei, la coborîrea celui de-al doilea prag glaciar, părăsim poteca spre dreapta pentru a admira Cascada Mare a Văii Rele.
Căldările glaciare din Valea Rea superioară au fost sculptate de ghețarii cuaternari în rocile tari ale munților din jur: spre est se înalță Muchia Văii Rele, coborîtă din vârful Hârtopu Ursului (2461m alt.) iar spre vest se află muntele Galbena și Vârful Roșu (2465m). Fundul căldării glaciare superioare e străjuit chiar de peretele celebrului „trapez” Viștea-Moldoveanu, cele mai înalte două vârfuri din întreaga țară. În acest decor sălbatic alpin se pot întâlni vara ciobani cu turme de oi, o stână existând chiar în căldarea mijlocie a Văii Rele. Sunt singurii locuitori – temporari – ai acestor meleaguri.
Iarna, traseul de acces la Cascada Văii Rele nu este recomandat turiștilor neexperimentați și neechipați corespunzător, mai ales poteca dinspre nord (ce vine de pe creastă), în perioadele cu risc de avalanșă.
|