- Este în Buşteni, Judeţul Prahova
- Unitate geografică: Munţii Bucegi
- Altitudine: 1.100 de metri
- Deschis turiştilor fără taxă de vizitare.
Cascada Urlătoarea este cea mai spectaculoasă cădere de apă din Munţii Bucegi, având o înălţime de 15 metri şi un debit mare…
- Amenajare: da
- Trasee marcate: da
- Caracteristici geografice: 15 metri înălţime
- Condiţii de vizitare: echipament montan adecvat
Cascada Urlătoarea este o cascadă formată de pârâul Urlătoarea, aflată la altitudinea de 1.100m, în apropierea traseului turistic care duce din Bușteni spre Platoul Bucegi pe Valea Jepilor. Pârâul izvorăşte de la Muntilor Jepi, judeţul Prahova. Numele cascadei provine de la zgomotul puternic al apelor la cascadă, dar şi de la vuietul apelor intermitente care aapr după ploile tornenţiale. Există şi o legendă a locului, care spune că urleul cascadei este de fapt plânsul unei păstoriţe îndurerate, ce s-a aruncat de deasupra cascadei.
În afara principalei căderi de apă de 15 metri, există și altele mai mici, desfășurate pe câteva zeci de metri mai sus, pe cele două pâraie, Urlătoarea Mare și Urlătoarea Mică.
Există doua trasee care duc spre acest obiectiv. Primul, şi cel mai umblat, este din punctul de plecare Buşteni, de la telecabină. Marcajul este punctul roşu, iar diferenţa de nivel, 215 metri. Timpul de parcurs este de o oră şi jumătate. Până la marginea pădurii, drumul este drept şi urcă fără bifurcaţii. După intrarea in pădure, traseul turistic se lasă pe partea stângă, urcând lin până în punctul „La Grătare”, unde drumul se bifurcă. Prin dreapta se merge către Cabana Piatra Arsă, iar drept, spre Cascada Urlătoarea.
Al doilea traseu este la fel de usor şi pleacă din Poiana Ţapilor şi nu este atât de aglomerat. Este marcat cu punct albastru, are o diferenţă de nivel de 240 de metri şi un timp de o oră. Accesul la traseu se face din Strada Urlătoarei, pe un drum forestier ce străbate întreaga vale, până la cascadă.
This entry was posted in Ape si lacuri