- Este in Timisul de Sus, Judet Brasov
- Unitate geografica Muntii Piatra Mare
- Altitudine: 1100m
- Deschis turistilor
Cascada Tamina este situata pe valea Pietrei Mici in muntii Piatra Mare, in judetul Brasov, la o altitudine de 1100 de metri si este de fapt o insiruire de 5 cascade, iar cea mai mare dintre ele are inaltimea de 10 metri, care a fost formata prin adancirea cu mai mult de 50 de metri a unei linii vechi de drenaj instalata pe fisuri verticale in masa calcarelor, posibil si prin prabusirea unei pesteri…
- Amenajare / agrement: da
- Trasee marcate: da traseul albastru
- Caracteristici geografice: cascada
- Conditii de vizitare: echipament special
Procesul de adancire si modelare a cheilor continua formele de relief putandu-se schimba anual. Arealul cascadei Tamina este deosebit de valoros din punct de vedere al biodiversitatii, intalnindu-se numeroase specii si habitate protejate la nivel national si European. Printre acestea, cele mai importante sunt cele ale stancilor calcaroase, cheilor, pajistilor alpine, paraie si izvoare de munte.
Stancariile cascadei Tamina au ramas printre ultimele refugii ale faunei carpatice, in special pentru pasari si mamifere mari. Datorita numarului mare de ursi bruni din aval de chei, locului i se mai spune si ursarie. Zona este excelenta pentru iubitorii traseelor de escalada. Accesul spre cascada facandu-se din soseaua Timisu de SUs – Brasov, la aproximativ 1 kilometru de Timisu de Sus, pe dreapta drumului spre Brasov se observa o curba cu o mica parcare si mai in fata bariera de la drumul forestier ce duce la Tamina si care e strabatut doar pe jos.
Cheile Tamina nu sunt la fel de spectaculoare ca si Canionul Sapte Scari, dar in mod cert trebuie vizitate. Cheile sunt amenajate cu cabluri si scari metalice, deci totul e in siguranta si pentru calatorii mai neexperimentati. Pe versantul stang al canionului sunt amenajate trasee de escalada.
Clima este caracteristica muntilor cu altitudini mijlocii, este etajat corespunzator unei diferente de nivel de peste 1200 de metri. Partea inalta a celor doua masive (Postavaru si Pietrele Mari) este caracterizata prin temperaturi medii anuale cuprinse intre 0 si 2 grade C. Cele mai multe precipitatii se inregistreaza in timpul verii si primavara. Vegetatia este formata din brazi, molizi si fagi.
|