De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una din cele mai reprezentative cascade din Munţii Apuseni!
- Este în arealul localităţii Răchiţele, Județ Cluj
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Satul Răchiţele este situat pe ramura nordică a lanţului Munţilor Apuseni, la poalele Munţilor Vlădeasa, pe Valea Stanciului şi a obţinut titlul de staţiune datorită numărului de turişti atraşi de locurile sale sălbatice şi frumoase.
- Amenajare / agrement: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: în orice anotimp, echipament montan; iarna cu echipament special pentru cei care vor să se caţere pe cascada îngheţată
Staţiunea Răchiţele este renumită în zonă pentru căderea de apă a râului Stanciu, formând cascada Răchiţele. Cascada Răchiţele, numită şi Vălul Miresei, uimeşte prin grandoarea şi sălbaticia ei. Este o cascadă în două trepte şi este una din cele mai reprezentative din Munţii Apuseni.
Luată de jos în sus, prima treaptă este cea mai spectaculoasă, iar cea de-a doua este cea care formează deasupra primei un rezervor de apă, împreună însumând o cădere de aproape 50 m înălţime. Cascada a fos afectată de drumul forestier ce trece pe lângă aceasta şi ajunge deasupra ei. Pe acest drum se poate ajunge pe jos sau cu masina, de unde se poate admira cascada de sus în jos.
În jurul cascadei este țesută și o legendă, de unde și numele „Vălul Miresei” sub care mai este cunoscută. Se spune că demult o mireasă ar fi căzut de pe stânci, iar în locul de unde a căzut, nuntașii s-au oprit să o jelească, iar lacrimile lor au format o cascadă.
La câteva sute de metri pe drumul forestier, de la cascadă, se ajunge într-o poiană de munte unde se poate face un popas meritat. Cascada este vizitată atât vara, cât şi iarna de iubitorii sporturilor extreme, când peretele stâncos îngheaţă. Accesul din satul Răchiţele se face atât pe jos, cât şi cu maşina, pe un drum forestier marcat de aproximativ 7 km.
Dacă vă hotărâţi să rămâneţi în zonă, veţi găsi pensiuni şi cabane ce pot fi închiriate în satul Răchiţele, dar şi pe traseul spre cabană. Profitaţi de vremea Cluj pentru a face şi câteva trasee montane precum Vârful Vlădeasa, Piatra Tâlharului, Pietrele Albe sau Gardul de piatră, trasee care reprezintă o provocare pentru orice iubitor al trekking-ului.