De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este una din cele mai frumoase cascade din ţară.
- Este pe teritoriul comunei Tulnici, Județul Vrancea
- Rezervaţie naturală
- Înfiinţare: 2000
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Cascada Putnei a fost declarată monument al naturii în anul 1973 şi a fost inclusă în Parcul Natural Putna-Vrancea, care mai cuprinde 5 alte rezervaţii, cum ar fi „Groapa cu pini”, „Pădurea Lepşa-Zboina” şi „Valea Tişiţei”.
- Amenajare / agrement:
- Trasee marcate: da
- Caracteristici geografice: suprafaţa de 10 ha, înalţime de 80 m
- Condiții de vizitare: în orice anotimp, pe timp de iarnă cu echipament special
În Parcul Natural Putna-Vrancea se poate practica turismul montan, în momentul de faţă existând 10 trasee turistice marcate.
Are o suprafaţă de peste 38.000 ha, din care 10 ha reprezintă rezervaţia „Cascada Putnei”. Aceasta a fost declarată arie protejată de interes naţional din categoria a IV-a IUCN, ceea ce înseamnă că este o rezervaţie de tip geologic şi peisagistic.
Din rezervaţia naturală Putna fac parte cascada Putnei, precum şi structurile geologice şi tectonice pe care râul Putna le traversează, în care a sculptat o porţiune de defileu, o cascadă care în urma mişcărilor tectonice s-a retras, cunoscută ca şi cascada veche, precum şi o albie cu o lungime de 76 de metri şi o diferenţă de nivel de 14 metri. Pentru a ajunge la cascada actuală va trebui să coborâţi pe nişte scări din piatră. Cascada are o lungime de 80 de m, iar apa care se strânge la baza ei are o adâncime de 12 metri.
Deşi căderea de apă nu este de la o înălţime foarte mare, sunetul creat de volbura răului Putna, care îşi crează loc printre stânci acoperite de vegetaţie montană şi sălbatică, este asurzitor. După cum se ştie Vrancea este o binecunoscută zonă seismică, astfel că şi zona acestei cascade nu este scutită de cutremure. Se spune că în urma cutremurului din 1802 este posibil ca râul să-şi fi modificat cursul cu aproximativ 350 m aval de cascada actuală.
Din nefericire păşunatul şi exploatarea forestieră sunt o ameninţare, ducând la distrugerea unor habitate naturale şi unice. Flora reprezentativă, care se află şi sub protecţie, include floarea de colţ, care a ajuns pe cale de dispariţie din cauza acţiunii omului.
Bilet intrare: 3 RON
Protejaţi natura!
Căi de acces: Drumul naţional DN 2D (Focşani – Târgu Secuiesc) |