De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv fascinant, format datorită unui fenomen unic în zonă şi care în timpul iernii se transforma în coloane de apă în culori deosebite!
- Este în Moeciu, Județ Braşov
- Unitate geografică: Culoarul Rucăr-Bran
- Altitudine 900 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: deschis tot timpul anului
Cascada „La Chisatoare” se află între localităţile Moeciu de Sus şi Moeciu de Jos. Aceste sate, împreună cu localităţile Cheia, Drumul Carului, Măgura şi Peştera formează comuna Moeciu. Cadrul natural este spectaculos, cascada fiind situată în extremitatea sudică a judeţului Braşov, pe culoarul Rucăr-Bran, între masivele Piatra Craiului şi Bucegi. Relieful montan al zonei oferă peisaje incredibile, cu versanţi împăduriţi, stâncoşi.
Accesul în zonă, dinspre Bucureşti se poate face pe drumul european E60. Distanţa faţă de reşedinţa de judeţ Braşov este de aproximativ 30 de km.
Urmând pârâul Turcului spre Moeciu de Sus, după Cheile Gradistei, vizitatorului i se dezvăluie un colţ de rai, un mic paradis verde, având ca obiectiv central Cascada „La Chisatoare”. Denumirea este dată de localnici datorită zgomotului pe care îl fac şuvoaiele de apă în cădere.
Cascada s-a format pe malul stâng al pârâului Turcului, prin două fire de apă ce ţâşnesc din perete şi se revărsă pe o diferenţă de nivel de 15-20 m. Peretele este format din tuf calcaros. Astfel, locul a fost desemnat ca fiind rezervaţie bio-geologică.
Fenomenul prin care s-a format cascada este unic în zonă, fiind vorba de un fenomen carstic de suprafaţă, favorizat de depunerile de carbonat de calciu sub formă de travertin şi de mai multe fire de apă. Apa se revarsă, în partea superioară, deasupra unui strat de vegetaţie pentru că, în partea inferioară, să ajunge pe un perete stâncos. Apa de ploaie poate avea proprietatea de a dizolva calcarele, după ce străbate solul şi devine acidă. Astfel, pot rezulta forme interesante, pe lângă cunoscutele peşteri şi chei, respectiv depuneri de carbonat de calciu sub formă de travertin impuse de pulverizarea apei provocată de cascadă.
Cascada poate fi vizitată în orice anotimp. În perioada rece, cascada dezvăluie un peisaj natural de o frumuseţe deosebită. Apa cascadei, după ce îngheaţă, se transformă în coloane de gheaţă în culori fascinante.
În zonă exista trasee montane pentru drumeţii. Pe lângă peisajele naturale, se poate observa casele tradiţionale din lemn cu o arhitectură interesantă, tipică zonei Culoarului Rucăr-Bran.
Date de contact: Culoarul Rucăr-Bran, între localităţile Moeciu de Sus şi Cheile Grădiştei. |