- Este in Bușteni, județul Prahova
- Unitate geografică: cascada
- Altitudine: aproximativ 2000 m
- Deschis turiştilor.
Cascada Caraiman s-a format pe versantul opus al Văii Jepilor din Munții Bucegi. Valea este o adâncă depresiune cunoscută de asemenea sub denumirea de Valea Caraiman, fiind situată între Muntele Jepii Mici și Muntele Caraiman…
- Trasee marcate: da
- Conditii de vizitare: echipament special
Valea pleacă din platoul Bucegilor și o ruptură de pantă de cca.200 metri, formează căderea de apă a Cascadei Caraiman. Aceasta este o cădere de apa absolut spectaculoasă, ce completează frumusețea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi. Cascada este un adevarat monument natural, putând fi surprinsă în toata splendoarea ei la începutul primăverii, atunci când debitul de apei este semnificativ, în special după topirea zapezilor.
Din punctul în care se află cascada se poate urca spre Cabana Caraiman, aflată la altitudinea de 2025 metri, loc de unde se deschide o priveliște spectaculoasă asupra întregii văi și asupra Stațiunii Bușteni.
De aici, iubitorii de drumeții pot porni spre Platoul Bucegilor, spre binecunoscutele formațiuni carstice Babele și Sfinxul sau spre Crucea Caraiman.
Situată între Valea Prahovei și cea a Ialomiței, culmea principală a Bucegilor este caracterizată în primul rând prin formele sale de relief puternic contrastante: versantul prahovean (abrupt și stâncos, cu o diferență de nivel de 500–900 m) și platoul Bucegilor (podiș înalt, având altitudini cuprinse între 1600–2400 m și o înclinare de la nord către sud).
Vegetatia caracteristică acestei zone este de o deosebită bogăție, prezintă un caracter mixt, cuprinzând atât elementele silvicole montane cât și specii pe care le găsim și în etajul alpin inferior. Dintre specii mai deosebite amintim: crinul de pădure, coada cocoșului, măcrișul, iarba moale, milițiana, omagul, nopticoasa, colțunul doamnei, tulichina, ștevia – endemism carpatic, ciuboțica cucului, gențiana – endemism carpato-balcanic, iarba ciutei, margareta, cruciulița si bineânțeles jnepeni omniprezenți.
Bucegii sunt bogați în atracții turistice astfel că atât românii dornici de excursii și drumetii, cât și turiștii străini ce vizitează tara noastră, rămân fascinați de peisajele de aici. Unul dintre principalele obiective din zonă este Crucea Eroilor Neamului, monument ridicat în memoria ostașilor români căzuți în Primul Razboi Mondial, în luptele împotriva armatei germane. Acesta are o inaltime de 28 metri, putând fi vazut de departe, fiind considerat un simbol al Munților Bucegi. Printre atracțiile zonei, se mai pot menționa Pietrele de pe Vârful Omu, cel mai înalt punct din Bugeci situat la o altitudine de 2505 m, Cascada Urlătoarea, Peștera Avenul de sub Babele, Colții Morarului, Valea Albă etc.
|