- Este în Braşov, Județul Braşov
- Construită la începutul secolului al XVI-lea
- Deschisă turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa Sfatului din Braşov este un monument de arhitectură şi un obiectiv turistic important din Transilvania, ce găzduieşte totodată Muzeul Judeţean de Istorie…
- Cod monument Istoric: BV-II-m-A-11586
- Condiții de vizitare: conform programului.
Iniţial, construcţia pe bazele căreia s-a clădit Casa Sfatului din Braşov avea o singură destinaţie, cea a unui simplu turn de supraveghere. Ridicarea edificiului existent la ora actuală a fost prevăzută într-un acord încheiat între Adunarea Districtului Ţării Bârsei şi breasla blănarilor, din data de 23 decembrie 1420.
Prin acest document, breasla blănarilor îngăduia reprezentanţilor celor nouă comune ale „Provinciei Ţara Bârsei” să construiască deasupra bolţii de vânzare a breslei o încăpere pentru şedinţele sfatului orăşenesc, spaţiu ce urma să fie folosit şi pentru „acordarea dreptăţii”. Ridicarea efectivă a casei a fost consemnată, însă, la începutul secolului al XVI-lea.
Edificiul era prevăzut cu patru turnuri de dimensiuni mai mici – însemne ale practicării pedepsei cu moartea – şi avea rolul unui turn de supraveghere. A mai fost cunoscut cu denumirea de „Turnul trompetiştilor”, fiindcă paznicii anunţau din vârful său, cu sunete de trompete, producerea unor cataclisme sau venirea armatelor duşmane.
În perioada de dezvoltare economică a oraşului, Casa Sfatului a găzduit Primăria şi, treptat, construcţiei i s-au adăugat încăperi noi, dar şi un orologiu impozant.
Clădirea-simbol a oraşului a fost devastată în repetate rânduri de forţele naturale. La data de 5 iulie 1608, un trăznet a lovit turnul Casei Sfatului; ani mai târziu, în ziua de 17 iunie 1662, turnul clădirii s-a prăbuşit, în timpul unui cutremur de proporţii. Iarăşi, în urma incendiului din 21 aprilie 1689, o mare parte din clădire a fost distrusă.
Imobilul a suportat, de-a lungul timpului, diverse lucrări de restructurare şi de consolidare, care s-au soldat şi cu modificarea, pe alocuri, a stilului arhitectural.
În 1780 au luat sfârşit o serie de lucrări de reconstrucţie în stil baroc a Casei Sfatului, în timpul cărora, în partea frontală a clădirii, autorităţile au plasat şi stema Braşovului.
Ani mai târziu, la începutul secolului XX, edilii au dorit demolarea clădirii şi înlocuirea acesteia cu o construcţie modernă, însă planul a fost abandonat şi ca urmare a unei ample campanii de presă, ce milita în favoarea păstrării monumentului istoric. O modificare considerabilă a înfăţişării clăridii s-a produs, însă, între 1909 şi 1910, când edilii au decis să înlocuiască acoperişul baroc cu unul piramidal, din ţigle.
Începînd cu anul 1950, clădirea-emblemă a oraşului Braşov găzduieşte Muzeul Judeţean de Istorie. În acest spaţiu, turiştii sunt invitaţi să studieze rămăşiţe ale timpurilor trecute, armuri, monede, podoabe, unelte, arme reprezentative pentru Evul Mediu ori arme de foc, obiecte casnice, elemente decorative, chivoturi, documente, hărţi şi recuzită farmaceutică.
Tot aici ei vor găsi costumaţii tradiţionale, instrumente muzicale de demult, decoraţii, piese de mobilier în stilul epocii moderne, fotografii şi multe alte vestigii demne de radiografiat şi de memorat.
Preț intrare |
Orar de vizită |
– adulţi: 7 lei Taxă de fotografiere: 25 lei Taxă de filmare: 35 lei. |
Marţi – Duminică: 10:00 -18:00 (ultimul bilet se eliberează la 17:30). Luni – închis. |
Date de contact: P-ţa Sfatului, Braşov, Tel.: 0268.472 363 |