De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un punct de informare despre comunitatea evreiască din Maramureş şi experienţele celor care au supravieţuit lagărelor de exterminare.
- Este în Sighetu Marmaţiei, Județ Maramureş
- Anul înfiinţării: 2002
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa în care Elie Wiesel a trăit primii 15 ani de viaţă, adăposteşte în prezent Muzeul Culturii Evreieşti din Maramureş şi Casa Muzeu Elie Wiesel…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform orarului de vizită
Clădirea a fost construită la sfârşitul sec. al XIX-lea şi a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. Este amplasată pe strada Dragoş Vodă, colţ cu strada Tudor Vladimirescu şi aprţinea cartierului evreiesc din oraş.
Elie Wiesel s-a născut, în anul 1928, în Sighetu-Marmaţiei, şi este un cunoscut romancier, dramaturg, eseist şi memorialist, care a supravieţuit Holocaustului. În anul 1946, a fost premiat cu Premiul Nobel pentru Pace.
După ce a reuşit să supravieţuiască Holocaustului, s-a stabilit în Franţa, unde a studiat filozofia la Sorbona. În anul 1955, în urma unor colaborări cu câteva ziare şi a publicării unor cărţi cu tiraj redus, se mută la New York, unde devine renumit pentru scrierile sale.
A fost decernat cu titlul de Doctor Honoris Cauza de către 55 de universităţi din lumea întreagă, în anul 1968, a primit Premiul Medicis pentru lucrarea „Cerşetorul din Ierusalim”, în anul 1983, Premiul Internaţional al Păcii pentru „Testamentul unui poet evreu asasinat” şi „Cuvintele unui străin” şi medaliat cu Medalia Congresului American. Între 1980 – 1986, a fost preşedintele Consiliului Memorialului Holocaust din SUA, în prezent, fiind membru a numeroase consilii. În anul 1986, cu ocazia sărbătoririi a 100 de ani de la amplasarea Statuii Libertăţii la New York, i s-a gravat numele pe soclul statuii, alături de alţi 11 emigranţi din SUA. Prima sa carte de memorii, intitulată „La Nuit” apare în 1958 şi cuprinde experienţele sale în lagărele germane de concentrare.
Muzeul Culturii Evreieşti din Maramureş şi Casa Memorială Elie Wiesel au fost inaugurate în anul 2002, în prezenţa lui Elie Wiesel şi a presedintelui României, din acea perioadă. Cele două muzee adăpostesc o colecţie impresionantă de fotografii, obiecte de cult, mobilier şi alte exponate care ilustrează comunitatea evreiască din Maramureş.
Circuitul muzeal a fost organizată în două secţiuni, una de memorialistică şi una care prezintă viaţa comunităţii evreieşti din Sighet şi Maramureş. Secţiunea de memorialistică reconstituie atmosfera unei locuinţe tipice evreieşti, cu imagini care surprind cele mai importante evenimente din viaţa scriitorului şi citate din cele mai valoroase lucrări ale sale.
Cealaltă secţiune conţine expoziţii despre viaţa evreilor maramureşeni, înainte şi de după Holocaust, obiecte de cult, fotografii, documente despre deportarea evreilor în perioada aprilie-mai 1944 de către hortişti, viaţa cotidiană şi religioasă a comunităţii evreieşti, reîntoarcerea supravieţuitorilor lagărelor de exterminare etc.
De asemenea, Muzeul Culturii Evreieşti din Maramureş se doreşte a fi un punct de informare şi în legătură cu sinagogile, casele de rugăciune, cimitire şi monumente commemorative din Maramureş.
Preț intrare |
Orar de vizită |
–
|
Iarna : Marţi – Duminică: 8:00 – 16:00
Luni închis. |
Date de contact: str. Tudor Vladimirescu, nr. 1, Sighetu Marmaţiei, judeţ Maramureş. |