De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o relicvă valoroasă din trecutul nostru.
- Este în Târgu Neamţ, Județ Neamţ
- Construită în anul 1843
- Anul înfiinţării casei memoriale: 1984
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa memorială „Veronica Micle” din Târgu Neamț se află pe strada Ştefan cel Mare, nr. 2, nu departe de Cetatea Neamţ, şi este casa în care locuit poeta Veronica Micle (1850-1889)…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: NT-IV-m-B-10769
- Condiții de vizitare: conform orarului de vizitare
A fost construită în anul 1834, în stil autentic românesc, din lemn şi cărămidă, cu o tindă şi trei încăperi ce dau la stradă. Din anul 2004, casa a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice din județul Neamț.
Veronica Micle s-a născut în data de 22 aprilie 1850 la Năsăud, fiică a părinţilor Ilie şi Ana Câmpeanu. Tatăl Veronicăi a participat la Revoluţia din 1848, murind la puţină vreme după aceea, înainte ca fiica sa să se nască. Mama Veronicăi, s-a mutat în 1850, în Târgu Neamţ, cu Veronica şi fratele acesteia, Radu, care moare nu mult după aceea.
Veronica Micle a copilărit în această casă timp de 2 ani, pentru ca în anul 1852, familia Câmpeanu să se mute la Iaşi.
La vârsta de 14 ani se mărită cu profesorul universitar Ştefan Micle, care mai târziu devine rectorul Universităţii din Iaşi. La bătrâneţe, mama acesteia se călugăreşte la Mănăstirea Văratec, iar casa o lasă Veronicăi, care în anul 1886, o donează Mănăstirii Văratec.
În actul de danie se specifică faptul că: „Eu subsemnata Doamnă Veronica Micle cu domiciliul în Sf. Măn. Varatic (…) donez de a mea bună voie Sf. Măn. Varatic (…) casa mea mobilată, cu toate atenansele situată în Târgu Neamț pe Ulița Mare (Str. Ştefan cel Mare nr. 12) (…) în bună stare de locuit, în curtea casei se află fântână cu apă, beci, grajd și locul cu pomi fructiferi, împrejmuit cu gard de scândură, după întinderea și stăpânirea veche și actuală. Casa o am proprietatea mea ca zestre și moștenire de la defuncții mei părinți (…) Iar pe peretele casei să fie afișat o placă de marmură pe care va fi scris pentru pomenire de generația actuală și viitoare „Casa Veronica Micle” (…) Semnat proprie de mine Veronica Micle. Făcut la Măn. Văratic, anul 1886 octombrie 12.”
Ca urmare a acestui act de donaţie, mănăstirea îi oferă două camere în apropierea stăreției pentru a locui acolo de fiecare dată când vine în vizită la mama sa. Casa a fost folosită de maicile bolnave care veneau să se trateze la spitalul din Târgu Neamţ, fiind situată peste drum de această instituţie sanitară. Ulterior, Mănăstirea Văratec a vândut imobilul. Casa a avut mai mulţi proprietari şi între anii 1980-1981 a ajuns în ruine. La iniţiativa protopopului Constantin Matasă (1878-1971), casa a fost declarată monument istoric, iar în anul 1982 ajunge sub administrarea Complexului Muzeal Județean Neamț.
Casa a fost refăcută după planul iniţial, cu menţiunea că au fost aduse câteva modificări, şi anume este mai înaltă şi are cerdac, spre deosebire de casa veche care avea prispă, şi este situată cu doi metri mai în spate de locul original. O singură fereastră se mai păstrează din imobilul vechi.
În primăvara anului 1872, merge la Viena pentru un tratament medical, unde îl cunoaşte pe Mihai Eminescu, care, în data de 1 septembrie 1874, este pus în funcţia de director al Bibliotecii Centrale din Iaşi.
Acesta va locui în Iaşi până în octombrie 1877, perioadă în care va avea o relaţie tumultuoasă cu Veronica Micle. În timpul Războiului de Independenţă, a fost soră medicală şi a făcut parte din „Comitetul central pentru ajutorul oastașilor români răniți” şi i-a ajutat financiar pe invalizi să se întoarcă la casele lor. În data de 4 august 1879, îi moare soţul, şi ulterior încearcă să reia legătura cu Eminescu, însă cei doi nu vor reuşi să rămână împreună. În anul 1886 se mută la Bucureşti, la fiica sa, care era studentă la Conservatorul din Bucureşti. A doua fiică calcă pe urmele tatăului ei, devenind profesoară de fizică. A doua fiică calcă pe urmele tatăului ei, devenind profesoară de fizică. În data de 3 august 1889, Veronica Micle se sinucide cu arsenic la Mănăstirea Văratec.
O expoziţie permanentă care surprinde momente din viaţa personală şi activitatea literară a poetei Veronica Micle a fost amenajată în clădire. Astfel că, vizitatorul poate admira fotocopii, manuscrise, cărți, obiecte personale care au aparținut poetei precum oglinzi, două de perete din cristal şi una de birou, un scrin, o călimară, un suport de cărți și prima ediție a singurului volum de poezii publicat de Veronica Micle, cufărul de călătorie etc.
De asemenea, se mai găseşte o copie din ipsos a măștii mortuare a poetului Mihai Eminescu, originalul din ceară fiind expus în cadrul Muzeului Literaturii Române din Iași.
În anul 1998, a fost amplasat în faţa casei memoriale un bust de bronz al Veronicăi Micle, sculptat de Damian Popa, fiul renumitului meşter popular Neculai Popa de la Târpeşti. De asemenea, acesta a realizat şi două portrete în creion ale Veronicăi Micle şi Mihai Eminescu, care sunt expuse într-una din camerele casei memoriale.
Preț intrare |
Orar de vizită |
–
|
octombrie – martie: Zilnic: 9:00-17:00
aprilie – septembrie: Luni: închis. |
Date de contact: strada Ştefan cel Mare nr. 28, Târgu Neamţ, judeţ Neamţ, nr tel. 0233.662594. |