De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că recrează universul unei mari personalităţi a prozei fantastice româneşti, Vasile Voiculescu!
- Este în comuna Pârscov, judeţ Buzău
- Anul înfiinţării: octombrie 1989
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Constructor/ Autor: Eugen Sandu
- Cod monument Istoric: BZ-IV-m-B-02537
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Casa memorială „Vasile Voiculescu” se află în satul Pârscov, judeţul Buzău, la 30 km distanţă de Buzău. Este satul în care a văzut lumina zilei poetul şi prozatorul, scriitorul Vasile Voiculescu (1884- 1963).
Casa memorială „Vasile Voiculescu” este subordonată Muzeului Judeţean Buzău şi a fost inagurată în octombrie 1989. Înfiinţarea muzeului este legată de numele inginerului Eugen Sandu, care s-a hotărât să reconstruiască casa în care s-a născut şi-a trăit primii şase ani din viaţă, scriitorul Vasile Voiculescu timp de şase ani. Astfel că, între anii 1986-1989, a dărâmat în întregime vechea casă şi a construit una nouă, respectând planurile originale ale casei, cu excepţia prispei şi balconului, care nu au mai fost închise cu geamuri.
Casa are patru camere, un beci, pod şi o prisacă. În data de 13 octombrie 1974, la 90 de ani de la naşterea scriitorului, a fost amplasat în faţa casei un bust al acestuia, operă a sculptorului Oscar Han, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la naşterea scriitorului. Cu ocazia inaugurării casei memoriale, a fost organizată şi o Expoziţie comemorativă cu caracter temporar.
Într-una din încăperi sunt expuse fotografii, documente despre studiile sale în Buzău şi Bucureşti, scrisori adresate familiei sale şi viitoarei sale soţii, Maria Miţescu, scrisori despre meseria sa de medic, teza de licenţă, brevete, decoraţii, obiecte de uz personal etc.
În altă încăpere s-a reconstituit camera în care s-a născut Vasile Voiculescu, o cameră în stil tradiţional, cu piese de mobilier tărăneşti, saltea şi perne umplute cu paie, scaun ţărănesc, obiecte de ceramică, precum şi icoane pe sticlă care au fost colecţionate de acesta de-a lungul timpului.
A fost reconstituit şi salonul familiei, numit „Salon Voiculescian”, datorită obiectelor numeroase care au aparţinut scriitorului, cu mobilă florentină, obiecte de artă, icoane, tablouri, ţesături etc. În ultima încăpere sunt expuse fotografii de la diverse activităţi culturale, portrete ale scriitorului, semnate de maeştri din perioada sa. În holul casei pot fi admirate picturi, lucrări de grafică cu imagini din operele sale.
Preț intrare | Orar de vizită |
Adulţi – RON
|
Vara (1 mai – 30 septembrie):
Marţi joi – duminică: 10:00-18:00
Luni, miercuri: închis
Iarna (1 octombrie – 30 aprilie):
Marţi, joi – duminică: 09:00-17:00
Luni, miercuri: închis
|
Date de contact: comuna Pârscov, judeţ Buzău, nr. telefon: 0238.527.452. |
This entry was posted in Institutii de cultura