De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este locul de unde a pornit ideea a ceea ce există astăzi sub numele de Cimitirul Vesel.
- Este în Săpânţa, Județ Maramureș
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
Stan Ioan Pătraș a fost un cioplitor în lemn care s-a remarcat prin realizarea renumitelor cruci pictate din lemn din Cimitirul Vesel din Săpânţa, în stilul popular maramureşean. Născut în anul 1908, într-o familie modestă ce avea ca tradiţie mostenitoare prelucrarea artistică a lemnului. A fost pasionat încă de tânăr de arte ca sculptura lemnului, pictura și nu în ultimul rând de poezie. S-a apucat de acestă pasiune a muncii cu lemnul încă de 14 ani, când sculpta cruci din stejar.
În anul 1935, deşi un necunoscut pentru lumea artistic de pe atunci, a început să sculpteze pe cruci niște texte scrise sub forma unor poeme la persoane întâi cu iz ironic şi naiv. Mai mult, intenţionat, pe alocuri erau lăsate şi greşeli gramaticale.
În anul 1936, deja îşi perfecţionase stilul, care se caracteriza prin folosirea culorilor vii obţinute din pigmenţi naturali, cruci înguste şi personaje cioplite în relief. Principala culoare folosită în vopsirea crucilor este un albastru puternic şi viu, ajuns să fie denumit în timp „albastru de Săpânţa”. Alte culori folosite au fost roşul, galbenul, verdele, negrul etc., însă nu alese aleatoriu, ci cu un anumit scop, deoarece fiecare culoare are o anumită semnificaţie, pasiune pentru roşu, fertilitate pentru galben, viaţă pentru verde şi moarte pentru negru. Pe cruci sunt pictate şi diverse motive geometrice care de asemenea au o anumită semnificaţie.
Timp de peste 30 de ani Stan Ioan Pătraș a muncit în sculptarea și gravarea a aproximativ 700 de cruci pentru Cimitirul Vesel din Săpânţa.
Stan Ioan Pătraș a fost un maestru destul de polivalent, care nu s-a axat doar pe sculptarea de cruci, el realizând şi o serie de alte obiecte de mobilier, de la scaune, colţare, dulapuri la cuiere, colțare, blidare. De asemenea a realizat şi troiţe şi porţi. Şi propria locuinţă, care după moartea sa în anul 1977, a fost transformată în casă memorială, păstrează cioplituri în lemn, viu colorate, realizate de acesta pentru a-şi decora casa.
Casa muzeu este situată foarte aproape de Cimitirul Vesel, la câțiva zeci de metri pe o stradă paralelă. Aici sunt expuse și cruci realizate de acesta. Cel care a dorit să continue munca este Dumitru Pop, care a ales să stea în casa maestrului său, pe care o îngrijește așa cum a fost lăsată de acesta. În incinta muzeului sunt expuse şi costume populare specifice zonei Săpânţa, obiecte de artizanat și multe alte lucruri cu valoare sentimentală.
Maestrul Stan Ioan Pătraş, prin crucile sculptate şi pictate în culori vii, scrijelite cu mesaje haioase care reconstituie viaţa celui care a murit, a reuşit şi post-mortem să facă România cunoscută peste hotare, astfel că într-un clasament realizat de revista Travel & Leisure Cimitirul Vesel a fost considerat al treilea cel mai frumos cimitir din lume. În alt top realizat de revista franceză L’Express, a fost clasat drept cel mai frumos cimitir din lume.
Preț intrare |
Orar de vizită |
5 RON Taxă foto – 5 RON Taxă filmare – 10 RON |
Luni-Duminică: 10:00-18:00 |
Date de contact: Strada Ion Pătraş nr. 445, Săpânţa, judeţ Maramureş, nr. telefon: 0262.372.357. |