De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o instituţie culturală care păstrează memoria vie a unuia dintre cei mai de seamă folclorişti şi etnografi ai ţării!
- Este în Suceava, Județ Suceava
- Construit la începutul sec. al XIX-lea
- Anul înfiinţării muzeului: 1974
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa memorială „Simion Florea Marian” se află în centrul oraşului Suceava şi este casa în care a trăit unul dintre cei mai de seamă folclorişti şi etnografi români, Simion Florea Marian…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: SV-IV-m-B-05696
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
S-a născut în localitatea Ilişeşti, judeţul Suceava în data de 1 octombrie 1847. A fost un renumit folclorist, etnograf şi preot, membru titular al Academiei Române.
Încă de timpuriu a fost pasionat de culegerea folclorului, la vârsta de 17 ani, având primele sale culegeri de texte folclorice.
După finalizarea studiilor liceale, se înscrie la Facultatea de Teologie din Cernăuţi pe care o termină în anul 1875. Se căsătoreşte cu Leontina Piotrovschi, fiica parohului George Piotrovschi din Siret şi în mai 1876 este hirotonisit preot.
A fost pe rând preot între anii 1875-1877 în Poiana Stampei, în anul 1877 în Voloca şi între anii 1877-1883 la Siret. A lucrat şi în învăţământ ca profesor de religie şi limba română la Şcoala populară şi la Şcoala Reală Înferioară din Siret între anii 1879-1883 şi Suceava între anii 1893-1907, şi ca protopresbiter în anul 1903.
A pus bazele cercetării ştiinţifice a folclorului, prin valoroasa operă pe care a lăsat-o în urma sa, precum culegeri de folclor din toate regiunile locuite de români, monografii despre sărbători, datini româneşti, ornitologie etc. De asemenea, a stimulat cercetărori din domeniu să manifeste interes faţă de culegerea creaţiilor populare.
A fost membru de onoare al mai multor societăţi culturale, din ţară şi străinătate. În anul 1881 a fost ales membru activ al Academiei Române.
Casa în care a locuit acesta a fost construită în sec. al XVIII-lea şi a aparţinut iniţial moşierilor din familia Kapri. În anul 1828, era proprietatea baronului Ariton Kapri. În anul 1884, Simeon Florea Marian a cumpărat casa şi terenul aferent de la acesta, cu bani ce au provenit de la premiul oferit, în anul 1883 de Academia Română, pentru lucrarea „Ornitologia Poporană Română”.
A locuit aici până la sfârşitul vieţii sale.
În anul 1932, la împlinirea a 23 de ani de la moartea sa, a fost amplasată o placă memorială de marmură neagră pe zidul casei cu textul următor:
„În această casă «câștigată cu condeiul» a trăit și a lucrat Academicianul Simeon Florea Marian (1847-1907) care a cules și studiat roadele înțelepciunii și simțirii poporului român.”
În anul 1935, în parcul din faţa casei memoriale a fost amplasat un bust de bronz al lui Simion Florea Marian, operă a sculptorului Gheorghe Bilan. În prezent, parcul este cunoscut sub numele Parcul Simion Florea Marian.
Fiica acestuia, Maria Cărăuşu (1896-1979), împreună cu soţul ei, Mihai Cărăuşu (1896-1979) au donat casa, precum şi un fond memorial şi documentar format din mobilier de epocă, fotografii, tablouri, cărţi, periodice, manuscrise, documente familiale, personale, culturale, hărţi etc.
În data de 24 iunie 1974 a fost deschisă Casa memorială şi fondul documentar Simion Florea Marian, care în prezent adăposteşte peste 10.000 de volume, peste 450 de colecţii de reviste şi ziare, manuscrise, documente istorice, fotografii document, ediţii princeps ale lucrărilor sale, scrisori ale multor personalităţi culturale ale epocii, precum Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, B.P. Hasdeu, Petre Dulfu, Ion Pop-Reteganul, Artur Gorovei etc.
În anul 2006, din nefericire, clădirea a ajuns într-o stare avansată de degradare, fiind distruse din manuscrise, fotografii şi hărţi.
Sursa foto: inbucovina.ro
Preț intrare |
Orar de vizită |
Expoziție de baza: Parter – 45 min
Adulţi – 6 RON
|
Aprilie – Octombrie: 10 – 18
|
Date de contact: Aleea Simion Florea Marian nr. 4, Suceava, judeţ Suceava. |