De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că vizitatorul poate admira universul unui profesor și sscriitor și din perioada interbelică, care prin operele sale a contribuit la îmbogățirea vieții literare românești!
- Este în satul Araci, comuna Vâlcele, județ Covasna
- Anul înființării: 1998
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Casa memorială Romulus Cioflec este un muzeu dedicat profesorului și scriitorului Romulus Cioflec (1882-1955), care s-a remarcat în lumea literară a perioadei interbelice. Casa amenajată în acest sens a aparținut descendenților scriitorului, fiind achiziționată de Ministerul Culturii în anul 1998, transformarea sa în muzeu realizându-se în același an, precum și inaugurarea, care a avut loc în data de 19 decembrie.
Romulus Cioflec s-a născut în data de 1 aprilie 1982, în satul Araci. A îmbrățișat cariera de profesor, predând în școli din diferite județe ale țării (Prahova, Botoșani, Chișinău, Timișoara), dar și cea de scriitor, printre operele publicate numărându-se „Doamne, ajută-ne!”, „Lacrimi călătoare”, „Pe urmele Basarabiei … note şi impresii din revoluţia rusească”, „Cutreierând Spania. Impresii de călătorie”,”Vârtejul”, „Români din secuime” etc.
Casa memorială Romulus Cioflec se află sub administrarea Muzeului Carpaților Răsăriteni și reconstituie cu succes atmosfera anilor din viața scriitorului. Casa are patru încăperi, fiecare cu destinație diferită. Așadar, prima încăpere este denumită „Camera dinainte”, care în trecut avea rolul de cameră de oaspeți, în care au fost expuse piese de mobilier, obiecte personale, cărți și fotografii care au aparținut scriitorului și familiei sale, așa cum au fost ele aranjate cândva de tatăl scriitorului, Constantin Cioflec. Este de menționat faptul că aceste obiecte nu au aparținut scriitorului, ci o mare parte din ele au fost donate de rudele sale.
În a doua încăpere au fost expuse pasaje din cărți și documente ale sciitorului în care acesta și-a descris viața și activitatea sa din țară și străinătate, cu scopul de a recrea cronologic traseul vieții sale. De asemenea, este expusă și corespondența sa cu oameni de cultură și scriitori prieteni, cum ar fi Garabet Ibrăileanu, Vasile Goldiș, Panait Istrati etc.
A trei încăpere este destinată biroului scriitorului, unde sunt expuse obiecte ce au aparțint acestuia, precum biroul, mașina de scris, fotografii de familie, biblioteca în care sunt expuse mai multe volume în primă ediție ale operelor sale: „Români din Secuime” și „Trei aldămașe” (nuvele și povestiri), „Sub soarele polar”, „Vârtejul”, „Pe urmele destinului”, „Boierul”; volume ale unor lucrări reeditate ale scriitorului: „Cutreierând Spania”, „Pe urmele Basarabiei” și altele. Ultima încăpere este sala multimedia unde sunt ilustrate citate din opere ale scriitorului.
Sursa foto: pagina de fb a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni
Preț intrare |
Orar de vizită |
–
|
Marți – Sâmbătă: 11:00 – 17:00
Duminica: 9:00 – 17:00
Luni: închis
|
Date de contact: strada Mare la nr. 301, localitatea Araci, județ Covasna, nr. telefon: 0267.33.00.49. |