De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un obiectiv reprezentativ al judeţului Tulcea.
- Este în Cerna, Județul Tulcea
- Construită la mijlocul secolului al XIX-lea
- Inaugurată la 1966
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa Memorială Panait Cerna înfăţişază parte a vieţii marelui poet bulgar ce s-a născut în această comună…
- Constructor: familia poetului Panait Cerna
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: în timpul programului
Casa Memorială Panait Cerna este exact în centrul localităţii denumite după poet, aflată la 55 de kilometri de oraşul Tulcea. În vecinătatea bisericii există o căsuţă de meşteşugar, cu obloane şi fântână spre stradă, ridicată la mijlocul secolului al XIX-lea. Aici a fost organizată o expoziţie documentară şi una etnografică, în trei săli. Vizitatorilor li se prezintă fotografii, documente, date, acte de stare civilă, diplome, manuscrise, reviste, monografii, relatări ale simpozioanelor,corespondenţă privată, ediţii ale operei proprii şi refetinţe critice. A fost reconstruit interiorul ţărănesc tipic zonei şi vremii, cu mobilă (pat cu tăblie, masă înaltă, dulap) şi ţesături autentice (cu o diversitate geometrică şi gromatică specifică), de la începutul secolului al XX-lea, inclusiv cu spaţiile tipice acelor timpuri:colţul cu soba, colţul cu patul, colţul cu laviţa. Acestea încearcă să reproducă o parte din viaţa poetului Panait Cerna. Un plus de autenticitate îl oferă faptul că majoritatea obiectelor expuse au aparţinut familiei poetului. Există şi o expoziţie etnografică în aer liber, ce prezintă turiştilor unelte agricole tradiţionale, ocupaţia de bază a acestei zone.
Muzeul a fost inaugurat în 1966, după ce locuinţa în care a copilărit poetul a fost donată de fratele cel mai mic, Constantin Costea, autorităţilor locale. Casa a fost ridicată prin tehnici şi materiale tradiţionale, fiind făcută din piatră, pământ, lemn, stuf, nuiele şi olană.
În 1990 a fost dezvelit, în curtea casei memoriale, bustul lui Panait Cerna, sculptat în marmură şi ridicat pe un soclu de piatră
Panait Cerna (născut Stanciof), a venit pe lume la data de 25 septembrie 1881, în Cerna şi era de origine bulgară. Purta numele tatălui său, care era învăţător bulgar şi care murise înainte de naşterea lui.
Este recunoscut ca fiind un poet intimist, romantic minor sau tradiționalist român, un epigon al poetului Mihai Eminescu. A debutat cu un poem „Trecut”, imitație după poetul german Lenau în „Foaie interesantă”. S-a semnat cu pseudonimul literar luat de la numele localităţii. A murit în 26 martie 1913 la Leipzig. Centrul Județean al Creației Populare Tulcea a organizat, în anul 2001, cea de-a XXVI-a ediție a Concursului național de poezie și eseu „Panait Cerna”, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea poetului.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Copil: 1 leu
Adult: 2 lei
Fotografiere: 10 lei
Filmare: 30 lei
|
luni şi marţi: închis;
miercuri-duminică: 9.00 – 13.00
|
Date de contact: DN 22 Tulcea – Nalbant ; apoi pe DN22D Nalbant – Cerna |
|
|