De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este muzeu special, dedicat unuia dintre cei mai valoroşi poeţi ai ţării!
- Este în Ploieşti, Județ Prahova
- Anul înfiinţării: 2002
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa memorială „Nichita Stănescu” din Ploieşti este o secţia a Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova…
- Constructor/ Autor: Hristea Stănescu
- Cod monument Istoric:
- Condiții de vizitare: conform programului de vizitare
Clădirea în care se află în prezent muzeul a fost ridicată între anii 1926-1927, de bunicul poetului, Hristea Stănescu, şi de cei doi fii mai mici, Gheorghiţă şi Nicolae (tatăl lui Nichita Stănescu). Casa se află în zona numită „Piaţa sârbească”, pe strada, care în prezent poartă numele poetului. În această casă a copilărit şi a trăit Nichita Stănescu până a plecat la facultate, în Bucureşti.
Din data de 31 martie 1985 şi până în anul 2003, muzeul a funcţionat sub titulatura „Expoziţia permanentă Nichita Stănescu” în Casa de Târgoveţ, care astăzi adăposteşte exponate ce aparţin unui negustor bogat din sec. al XVIII-XIX-lea, Hagi Prodan.
Începând cu data de 13 decembrie 2002, s-a mutat în clădirea actuală, care este şi locul unde a copilărit şi trăit poetul. Clădirea este o locuinţă cu un singur nivel, ridicat într-un stil arhitectural simplu, specific perioadei interbelice şi care aminteşte de casele ţărăneşti din satele din Muntenia.
Casa memorială „Nichita Stănescu” este compus din două corpuri, corpul A format din 7 camere, şi corpul B. Corpul A încearcă să ofere o imagine asupra vieţii şi activităţii literare a poetului, prin expunerea de piese de mobilier (biroul de lucru al elevului şi studentului Nichita Stănescu, pianul poetului, pendula din casa natală), premiile naţionale, premiile internaţionale, opera antumă a poetului (cărţi cu dedicaţii autografe, oferite familiei, prietenilor), manuscrise, documente originale (Extrasul din Registrul Stării Civile pentru născuţii pe anul 1933, legitimaţia de şef de rubrică la „Gazeta Literară” – 1957), fotografii, opera postumă a poetului, obiecte personale, precum şi o bogată arhivă documentară alcătuită din ziare, afişe, fotografii, benzi video etc.
Corpul B adăposteşte o sală destinată activiţăţilor culturale, precum colocvii, dezbateri, proiecţii de filme, expoziţii temporare etc
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi: 4 RON Taxă foto pentru reporteri şi/sau fotoreporteri: 25 RON
|
Marţi – Duminică: 9.00 – 17.00 Luni: închis |
Date de contact: Str. Nichita Stănescu nr. 1, Ploieşti, judeţ Prahova, nr. telefon 0344.100768. |