- Este în satul Gura Văii, comuna Câmpuri, judeţul Vrancea
- Construit la sfârşitul secolului al XIX-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Casa Memorială Moş Ion Roată prezintă o expoziţie care redă aspecte din viaţa personajului în timpul reformelor lui Cuza…
- Cod monument Istoric: VN-IV-m-B-06624
Casa Memorială Moş Ion Roată a fost ridicata la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind declarată monument istoric. Este o casă cu două odăi, simplă, cu prispă, specifică zonei. Are structură din lemn, pământ pe jos şi acoperiş de şindrilă.
Transfornarea locuinţei în muzeu a avut loc în 24 ianuarie 1959, cu ocazia centenarului Unirii Proncipatelor Române, el luptând pentru aceasta unire, dar şi reforma agrară.
Casa în care a locuit Moş Ion Roată a fost mutată la şoseaua ce leagă Panciu de Soveja. Expoziţia încearcă să imite atmosfera în care a trăit Ion Roată, prin mobilier ţărănesc, obiecte personale, documente privind activitatea sa în Divanul ad-hoc al Moldovei (1857), ca deputat al ţărănimii putnene.
În prima odaie, în tindă, există un cuptor cu vatră, un dulap de lemn cu vase de lut, o scoarţă ţesută manual, cofa de apă, lingura de lemn, masa cu blide. În a doua odaie, se află patul cu cergă, o icoană veche, iţarii deputatului, fotografii de familie, o pereche de desagi şi altele.
Ion Roată, cunoscut și sub numele de Moș Ion Roată, s-a născut la 1806, în satul Câmpuri, județul Vrancea. A fost un țăran român, deputat în Divanul Ad-hoc și un susținător înflăcărat al Unirii Principatelor Moldova și Valahia și al reformei agrare din Principatele Unite Române. A murit pe 20 februarie 1882, în satul Gura Văii.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 lei |
Marți – Duminică: 9:00 – 17:00 |
Date de contact: DJ Focsani-Soveja, în centrul satului |
|
|